Primorac: Porezna reforma neće narušiti mirovinski sustav

23.05.2023.

12:12

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Marko Primorac

Marko Primorac

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Ministar financija Marko Primorac rekao je u utorak da najavljena porezna reforma neće narušiti porezni sustav, a lokalnim vlastima dat će priliku za smanjenje poreznog tereta i povećanje plaća građana.

- Smatram kako je puno bolje i transparentnije da se rasterećenja koja bi pomogla onima s najnižom plaćom provedu u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje, rekao je Primorac na konferenciji Američke gospodarske komore (AmCham) "Održivi porezni sustav - politika, praksa i perspektive".

Vlada je po njegovim riječima poduzela mjere kako prilikom novog kruga porezne reforme ne bi narušila mirovinski sustav.

Ponovio je da vlada planira povećati autonomiju jedinica lokalne samouprave i dati im mogućnost da same određuju stope poreza na dohodak u zadanim okvirima, koje će propisati središnja država. Istaknuo je da to neće biti bez ograničenja i da će ti rasponi biti održivi.

- Porezna politika ima važnu ulogu u jačanju socijalne sigurnosti, rasterećenju gospodarstva i pomoć je najugroženijima, rekao je.

Smatra da će njome biti povećana konkurentnost gospodarstva.

AmCham pozdravlja porezne izmjene i smatra da je to dobra prilika za Hrvatsku i njeno gospodarstvo, rekla je predsjednica AmChama Andrea Doko Jelušić.

- AmCham i u ovom krugu porezne reforme očekuje daljnje rasterećenje plaća koje će dovesti do veće kupovne moći građana u uvjetima inflacije. Međutim, porezna politika bi trebala i dalje biti usmjerena na porezno rasterećenje poslovanja kako bi se omogućilo dodatno ulaganje u inovacije, rast i razvoj te zadržavanje radne snage u Hrvatskoj, rekla je Doko Jelušić.

U Preporukama za reformu poreznog sustava u 2023. godini, AmCham predlaže povećanju neoporezivog osobnog odbitka na 650 eura, smanjenju stope od 20 posto na 10 posto poreza na dohodak i porezne stope od 30 posto na 25 posto, te smanjenje obveznih doprinosa.

AmCham predlaže i primjenu opcijskih planova i u društvima s ograničenom odgovornošću, uz smanjenje porezne stope s 20 na deset posto, te da se vrijednost primitaka iz opcijskih planova smatra bruto primitkom, kako bi se izbjeglo potenciranje efektivne porezne stope.

Ministar Primorac je potvrdio uvođenje opcijskih planova za društva s ograničenom odgovornošću. To znači da će vlasnici takvih društava svojim ključnim zaposlenicima moći dati udjele u poduzeću i time ih dodatno nagraditi i zadržati.

- Pretpostavljamo da postoji prostor za dodatno porezno rasterećenje, možda ne kod svih jedinica lokalne samouprave, zato nismo horizontalno to činili, zato nismo rekli povećavamo osobni odbitak za značajne iznose da neka lokalna jedinica završi u značajnim financijskim poteškoćama, s obzirom da oni imaju različite fiskalne potrebe, ostavili smo njima mogućnost da oni koji to mogu i žele dodatno rasterete građane, rekao je ministar Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!