Primorac: Proračunske uštede omogućile prosinački paket od 700 milijuna kuna

22.12.2022.

13:49

Autor: M.M./HRT

Ministar financija Marko Primorac

Ministar financija Marko Primorac

Foto: HTV / HRT

Ministar financija Marko Primorac rekao je da je Vlada na današnjoj sjednici donijela nekoliko odluka kojima su oblikovali novi paket mjera za pomoć najugroženijim građanima.

- Postoje naznake da će se ostvariti određene uštede na rashodnoj strani proračuna te smo odlučili to iskoristiti za financiranje ovog paketa mjera koji će biti nešto teži od 700 milijuna kuna, rekao je dodavši da bi sve trebalo biti isplaćeno do kraja godine.

Konkretno, radi se o neizvršenim rashodima za sudske presude i nekim materijalnim rashodima, a bilo je i ušteda na kamatnim rashodima te manjim rashodima za robne pričuve, rekao je Primorac.

Otklonio je tvrdnju da bi isplata pomoći mogla biti vladin pokušaj skretanja pažnje sa sporog tempa obnove nakon potresa, a također je rekao i da se prema njegovim saznanjima ne radi o "predizbornom začinu", kako se u svome pitanju izrazio jedan od novinara.

Komentirao je i izjavu ministra Ivana Paladine da je obnova nestvarno spora.

- Ja se u obnovu ne razumijem, ali činjenica je da nitko nije zadovoljan ovom dinamikom i želimo da se ona ubrza. Ja sam očekivao da će se ona dogoditi kroz godinu, godinu i pol. Zašto se nije dogodila, ne znam. Ne mislim da je ministar Paladina u bilo kojem segmentu narušio, otežao ili usporio obnovu. Mislim da je njegov doprinos konstruktivan i pozitivan, istaknuo je Primorac.

Kada je riječ o recentnoj odluci Vrhovnoga suda o povratu zateznih kamata korisnicima kredita o francima, rekao je da bi, poštujući trodiobu vlasti, njegov komentar te odluke bio neprimjeren.

Upitan pak planira li Ministarstvo financija pojačati nadzor nad agencijama za otkup potraživanja s obzirom na nedavno curenje osobnih podataka građana, odgovorio je da curenje podataka nije u resoru Ministarstva financija te da ministarstvo tome nije imalo saznanja, ali da je kao građanin nezadovoljan s tim.

Najavio je da će razgovarati sa suradnicima i vidjeti ima li mogućnosti unapređenja regulacije toga područja.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da su donijeli odluku o isplati jednokratne novčane naknade korisnicima u sustavu socijalne pomoći.

- Iznos koji smo predvidjeli, a koji će dobiti svaki korisnik ovih prava je 1000 kuna. Obuhvatit će i korisnike zajamčene minimalne naknade osobne invalidnine, korisnike nacionalne naknade za starije, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata kao i korisnike doplatka za pomoć i njegu. Ukupno ćemo obuhvatiti 160.000 sugrađana, rekao je. 

- Ova Vlada intervenirala je u svim kriznim situacijama - na početku COVID-a i kada je središnju Hrvatsku i glavni grad zadesio potres. Svjesni smo da je inflacija, unatoč tome što očekujemo da će se prepoloviti iduće godine, visokih 13 posto. U ovim trenutcima kada smo ostvarili uštede u proračunu i više je nego opravdano i korektno od Vlade da ovakvom mjeru bez ikakvih figa u džepu intervenira i pomogne svojim socijalno najosjetljivijim građanima, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!