Inspekcija u KBC-u Split zbog trudnice s Brača; Dr. Mimica: Nije bila ugrožena

11.01.2023.

Zadnja izmjena 20:09

Autor: HRT/Hina

Hitan prijam KBC-a Split/Ministar Vili Beroš

Hitan prijam KBC-a Split/Ministar Vili Beroš

Foto: Miroslav Lelas/HTV / PIXSELL/HRT

Trudnica s Brača jutros je u automobilu u garaži trajekta pobacila tromjesečni plod. Jučer je zbog krvarenja helikopterom prevezena u Split gdje je utvrđeno da je plod izgubljen. Dobila je sredstvo za prekid trudnoće, iz bolnice je otpuštena i vratila se na Brač. Rano jutros ponovno je, zbog krvarenja, trajektom krenula za Split, ali je na trajektu izgubila plod.


Iz Splita se za Regionalni dnevnik javio Dominik Strize.

- Prema informacijama koje smo uspjeli dobiti, nesretna žena helikopterom je dovezena u splitsku bolnicu nakon što je skiper hitnog gliserskog medicinskog prijevoza odbio prijevoz, zbog nevremena. Po dolasku u rodilište utvrđeno je da plod nije živ te su joj dali sredstvo za čišćenje. Kako doznajemo, nakon toga je na njezin zahtjev puštena kući, ali je tijekom noći i jutra došlo do komplikacija. Žena se obratila liječnicima te je trajektom, koji je upravo trebao krenuti iz Supetra u Split, upućena u KBC. Na trajektu se dogodilo krvarenje i žena je izgubila plod, kazao je Strize.

Ravnatelj Zavoda hitne medicine KBC-a Leo Luetić rekao je kako je helikopter jučer poletio prema mjestu intervencije u 10.24, u 10.35 je letio natrag prema Splitu, u 10.40 pacijentica je pregledana u helikopteru, u 10.47 sletjeli su na helidrom Firule, a u 10.49 pacijentica je predana KBC-u. 

- Od početka, od dolaska, pacijentica je za oko jedan sat i 20 minuta predana bolnici. Sljedeće jutro se u 5.30 javila u ispostavu Hitne, no s obzirom na loše meteorološke uvjete i skoro kretanje trajekta, sugerirano je da se ukrca na trajekt, a s našom ekipom sanitetskog prijevoza dogovoreno je da ih dočekaju, rekao je dr. Luetić.


Ministarstvo prikuplja podatke

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako šalje zdravstvenu inspekciju u KBC Split.

- Helikopter je pozvan oko 9.40, u 10.25 je poletio iz Splita prema pacijentici, to nije prijepor. Došlo je do prekida trudnoće zbog čega mi je žao. Čekam detaljni izvještaj iz KBC-a Split o poduzetim mjerama koje su zasad sukladne propisanim. Jedino, pacijentica je otpuštena doma, a nije iz Splita i zato želim poslati zdravstvenu inspekciju sutra, rekao je ministar.

Iz Ministarstva zdravstva u srijedu poslijepodne izvijestili su da su informirani o pobačaju na trajektu Supetar-Split te da prikupljaju sve informacije od svih uključenih zdravstvenih institucija i da će u najkraćem roku odlučiti o upućivanju inspekcijskog nadzora.


Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split dr. Marko Mimica za Hinu je izjavio da je trudnici, koja je nosila plod od tri mjeseca, sugerirano u utorak navečer da ne putuje, nego da ostane u Splitu, no ona se odlučila na povratak na Brač. Kako je rekao, nisu imali indikaciju da je prime u bolnicu, nego su je naručili za dva dana na nastavak liječenja.

- Mi joj nismo izazivali kontrakcije, pa je pustili kući, već smo joj dali pripremne tablete. Nakon toga je uobičajeno da nakon dva dana dođe na nastavak, kada izazivamo kontrakcije, trudove i onda pacijenticu ostavljamo u bolnici. Ona je u međuvremenu spontano pobacila, što je moguće. To je bila patološka trudnoća u kojoj plod nije bio živ. U bolnici je sve obavljeno po pravilima struke, a pacijentica ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, zaključio je Mimica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!