Ministar Saudijske Arabije za islamska pitanja, misionarstvo i uputu u posjetu Hrvatskoj

11.11.2021.

15:07

Autor: Hina/HRT

Ministar Saudijske Arabije za islamska pitanja, misionarstvo i uputu u posjetu Hrvatskoj

Ministar Saudijske Arabije za islamska pitanja, misionarstvo i uputu u posjetu Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak sa saudijskim šeikom Abdullatifom bin Abdulazizom Al Sheikhom o odnosima dviju zemalja te položaju islamske zajednice u Hrvatskoj, priopćeno je iz vladinog ureda. Saudijskog ministra primio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Al Sheikh, koji je u višednevnom posjetu Hrvatskoj, ministra je za islamska pitanja, misionarstvo i uputu Kraljevine Saudijske Arabije.


- Razgovor je potvrdio dobre odnose Hrvatske i Saudijske Arabije, koji se razvijaju u ozračju međusobne suradnje i uvažavanja te je obostrano izražena želja za daljnjim unapređenjem odnosa, stoji u priopćenju iz Vlade.


Prema priopćenju, premijer je naglasio je da je Hrvatska predana suradnji s vjerskim zajednicama radi daljnjeg razvoja razumijevanja i tolerancije u društvu, te potiče međureligijsku suradnju.


Istaknuti su, dodaje se, vrlo dobri odnosi Vlade i Islamske zajednice u Hrvatskoj, "koji imaju svoju povijesnu ukorijenjenost i poticajni su kao primjer brojnim europskim državama".


Premijer Andrej Plenković je podsjetio da je 2016. godine u Zagrebu svečano obilježena 100. obljetnica odluke Hrvatskog sabora da pravno i institucionalno prizna islam kao ravnopravnu religiju u Hrvatskoj.


Podsjetio je i da je tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, 2020. godine, održana međunarodna konferencija pod naslovom "Ljudsko bratstvo temelj mira i sigurnosti u svijetu", u zajedničkoj organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske muslimanske lige i Hrvatske biskupske konferencije.


Ministar Abdullatif bin Abdulaziz Al AlSheikh naglasio je da je Saudijska Arabija usmjerena na ispravno tumačenje islama i bori se protiv njegove zloporabe. Rekao je da je islam čimbenik mira i ne smije se zloupotrebljavati u političke svrhe, te najoštrije osuđuje svaki oblik radikalizma i ekstremizma s vjerskim predznacima.


Izrazio je zadovoljstvo položajem Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakodnevnim naporima koje Hrvatska ulaže u izgradnju tolerantnog i uključivog društva.


 Predsjednik Vlade zahvalio je Saudijskoj Arabiji na pomoći u zaštitnoj opremi u borbi protiv pandemije COVID-19, kao i na donaciji Stožeru civilne zaštite za pomoć u otklanjanju posljedica potresa

Ministra Saudijske Arabije primio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković


Kako se doznaje iz priopćenja, Jandroković je ocijenio odnose Hrvatske i Saudijske Arabije dobrim i prijateljskim, s potencijalom za proširivanjem suradnje u nizu područja s obostranim interesom. Ujedno je naglasio i kako je Hrvatska postavila vrlo visoke standarde poštivanja i ostvarivanja manjinskih i vjerskih prava.


Na sastanku je istaknuta važnost međureligijskog dijaloga i značaj uzajamnog poštivanja, suradnje i suživota u cilju stvaranja i očuvanja trajnog mira u Europi i svijetu. Jandroković istaknuo je dugu povijest islama i visok status Islamske zajednice u hrvatskom društvu koja radi na osnaživanju kršćansko-muslimanskih odnosa. U tom kontekstu, oba sugovornika posebno su pohvalila ulogu i rad predsjednika Mešihata i zagrebačkog muftije Aziza Hasanovića, priopćeno je.


Ministar Al Alsheikh govorio je o ulozi i značaju islama, stanju s izbjeglicama te doprinosu saudijske strane svjetskoj borbi protiv koronavirusa, priopćeno je.


Pravno institucionalizirani islam u Hrvatskoj obilježava više od stotinu godina te je priznat i izjednačen sa svim drugim religijskim zajednicama u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!