14:18 / 05.03.2020.

Autor: Marko Percan/Dnevnik/IMS/I.Z./Hina/HRT

Ministarstvo branitelja: Ekshumacija posmrtnih ostataka u Garešnici

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, arhiva

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Ekshumacija posmrtnih ostataka počela je ovaj tjedan, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci 10 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
Ministarstvo hrvatskih branitelja počelo je ovog tjedna ekshumaciju posmrtnih ostataka na području Garešnice, a zasad su pronašli posmrtne ostatke 10 osoba.

- Ekshumacija posmrtnih ostataka počela je ovaj tjedan, kada su se stekli povoljni meteorološki uvjeti, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci 10 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Dodaje se kako su temeljem prikupljenih saznanja o mogućem grobištu 24. veljače počeli terenska istraživanja na lokaciji Tomašica. Istoga dana lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka te su o nalazu obavijestili Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, koje je dobilo nalog za ekshumaciju od Županijskog suda u Bjelovaru.

Navodi se kako su aktivnosti u proteklom tjednu bile usmjerene na utvrđivanje površine pronađene grobnice te će shodno tome pripremiti provođenje ekshumacije po svim pravilima struke.

Pomoćnik ministra branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić prošlog je tjedna gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžiju upoznao s metodologijom rada tijekom istraživanja mjesta masovnih i pojedinačnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, kaže se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!