U Gospiću braniteljsko obilježavanje 30. godišnjice 9. gardijske-Vukova

28.10.2022.

Zadnja izmjena 17:44

Autor: M.Š./T.D./HRT/Hina

Obljetnica ustrojavanja 9. gardijske brigade "Vukovi"

Obljetnica ustrojavanja 9. gardijske brigade "Vukovi"

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Na poslijepodnevnom obilježavanju 30. godišnjice 9. gardijske brigade Vukova, odvojenom od onoga na kojem je u istom prostoru vojarne prijepodne bio predsjednik Milanović, veterani su položili cvijeće za poginule, družili se, a svečani program su jučer otkazali.

Djelatni časnik, pripadnik ratne postrojbe Vukovi Siniša Troha u izjavi za novinare rekao da to što nisu došli na prvu proslavu ne znači da su se podijelili politički, već da su time pokazali da traže od institucija, bilo koje političke opcije i od predsjednika, kako god se on zvao - da moraju surađivati.

Moraju raditi svoj posao, voditi institucije, a one moraju i raditi i surađivati, rekao je i poručio da se moraju pokloniti se žrtvama dostojanstveno i predsjednik države i ministri obrane i hrvatskih branitelja, a da je sve drugo ugroza nacionalne sigurnosti.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 9.GBR. Vukovi Antonio Šebalj je rekao da su oni bili jedini i isključivi organizatori obljetnice, da je Ured Predsjednika RH samovoljno preuzeo svu kontrolu nad ovom obljetnicom, do te mjere da sam ja dobio poziv da oni nas pozivaju na obljetnicu.

Također je rekao da su pozvali predsjednika i dva ministra, te da je njihov jedini uvjet bio da sva trojica imaju ravnopravni status.

- Nismo htjeli da nam se dogodi da netko bude, netko ne bude, ne zanimaju nas njihove svađe, pa smo rekli, gospodo ako se ne možete složiti sami ćemo položiti vijence, rekao je Šebelj i najavio da će to biti model i za ubuduće.

- Svečana akademija i dodjela odlikovanja se neće održati, kao ni Taktičko-Tehnički zbor i prelet Krila Oluje, zaključio je Šebalj. 

Župan Ernest Petry je došao samo na proslavu veterana, nije se odazvao na poziv iz Ureda predsjednika Milanovića, te je rekao da je za podjele kriv protokol Ureda predsjednika. Naglasio je da će kao župan uvijek stati iza branitelja, odnosno lokalnog stanovništva.

Također je rekao kako je čuo za današnje predsjednikove uvrede na njegov račun, te mu je poručio da je Milanović predsjednik na odlasku, da trči počasni krug. Dodao je i da je Zoki malo nervozan.

Milanović je rekao da je Petry "jedan slatki žabac". koji je 2013. bio kandidat SDP/HNS-a za gradonačelnika.

Čestitka ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda

Poštovani pripadnici 9. gardijske brigade Vukovi, dragi prijatelji, čestitam vam 30. obljetnicu 9. gardijske brigade Hrvatske vojske, slavnih Vukova!

Deveta gardijska brigada bila je od presudnog značaja za obranu Gospića i okosnica obrane na širem području ličke bojišnice te u operacijama Maslenica, Medački džep i Ljeto 95., kao i u pobjedonosnoj Oluji.

Kroz brigadu je prošlo oko 8000 pripadnika, a u ovoj prigodi s posebnim pijetetom prisjećamo se poginulih Vukova – njih 56 položilo je svoje živote u obrani i oslobađanju naše domovine.

Njima i njihovim obiteljima vječno smo zahvalni za našu slobodu i neovisnost, kao i svima vama koji ste bili spremi na žrtvu za domovinu pod vašim čuvenim geslom ‘primus inter pares’.

Proslavili ste svoju brigadu i časno ime Vukova na ponos Like i cijele Hrvatske, a vaš častan ratni put uzor je mladim hrvatskim vojnicima u redovima pobjedničke Hrvatske vojske.

Čestitam i mladim Vukovima, neka vam crna beretka bude podsjetnik na slavnu prošlost i poticaj za vaš profesionalni razvoj. Ostanite uvijek domovini vjerni i prvi među jednakima!, navodi se u čestitki iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Čestitao ministar obrane Mario Banožić

Čestitam vam od srca veliku obljetnicu 30 godina od ustrojavanja Devete gardijske brigade, legendarnih Vukova. Bili ste stup obrane Like, ali i udarna snaga u oslobodilačkim operacijama i akcijama, od Maslenice, Medačkog džepa, obrane Velebita, Ljeta 95. i Oluje. Svugdje gdje ste djelovali neprijatelj je osjetio snagu Vukova, odlučnost prekaljenih branitelja, naše garde!, istaknuo je u čestitki Banožić.

U molitvama i sjećanjima su nam poginuli Vukovi, oni čija je žrtva u temeljima naše današnjice, dodao je.

U čestitki pripadnicima proslavljene ratne brigade "Vukovi", ministar obrane poručio je da su bili i ostali primjer kako hrvatski branitelji brane i oslobađaju jedinu domovinu Hrvatsku bez kalkulacija, srcem, znanjem, beskrajnim domoljubljem. "Hvala vam za veliko djelo slobode!", naglasio je Banožić. Ministar obrane istaknuo je da današnja hrvatska mladost kroz motoriziranu bojnu Vukovi čuva uspomenu na ratnu gardu.

- Vi, ratni Vukovi, primjer ste današnjoj mladosti, vašim nasljednicima! Današnja hrvatska mladost kroz motoriziranu bojnu Vukovi čuva uspomenu na ratnu gardu i prenosi s ponosom duh zajedništva i slobode koji ste vi u sve nas usadili. Jer Vukovi su uvijek bili Prvi među jednakima!, stoji na kraju čestitke ministra obrane pripadnicima proslavljene ratne 9. gardijske brigade "Vukovi" i pripadnicima motorizirane bojne "Vukovi".

Banožić je izrazio žaljenje obiteljima poginulih i nestalih branitelja 9. Gardijske brigade "Vukovi". Svima je čestitao obljetnicu osnivanja brigade te dodao da su Udruzi ratnih veterana 9. Gardijske brigade dali podršku za organiziranje svečane proslave.

Jedini komentar koji je dao na činjenicu da su proslave bile odvojene jest da je ponašanje Zorana Milanovića na današnji dan uništilo proslavu obljetnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!