12:08 / 05.02.2018.

Autor: HRT

Ministarstvo će novčano poticati najuspješnije znanstvenike

-

-

Foto: - / -

U proračunu je za to osigurano 7 milijuna kuna.
Kako bi potaknuli znanstvenike da sudjeluju u najkompetitivnijem europskom sustavu projekta Obzor 2020, te da postanu uspješniji, Ministarstvo znanosti i obrazovanja najbolje će - nagrađivati. U proračunu je za to osigurano 7 milijuna kuna.

Riječ je o još jednoj važnoj mjeri kojom želimo potaknuti izvrsnost u znanosti i primijenjenoj znanosti, povezivanje znanosti i gospodarstva, te pridonijeti tomu da mladi i uspješni znanstvenici ostaju u Hrvatskoj, istaknula je ministrica.

Podsjetila je kako je ministarstvo, zahvaljujući različitim programima, osiguralo da se oko tri stotine mladih znanstvenika zaposli tijekom ove godine, te istaknula da ćemo pak, zbog mjere koju predstavljamo, dobiti više europskih projekata, a time i zaposliti više mladih visoko obrazovanih ljudi i tako ih zadržati u Hrvatskoj. Napomenula je kako će ministarstvo u narednim mjesecima predstaviti još neke mjere koje će omogućiti da stvarno potičemo izvrsnost i suradnju s gospodarstvo te da budemo kompetitivniji na međunarodnoj, a posebno na europskoj sceni.

Na predstavljanju novih mjera ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je i slučaj paljenja slikovnice o istospolnim obiteljima na dječjem karnevalu u Kaštelima.

'Spaljivanje knjiga nije dio rješanja, to je dio problema, a isto tako napokon moramo graditi otvoreno i tolerantno društvo bez obzira na to koliko se slagali ili  ne slagali u nekim stajalištima kada govorimo o djeci kada šaljemo poruku djeci moramo biti u granicama prihvatljivih i suvremenih i normi koje su i europske norme', naglasila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!