16:29 / 26.04.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Ministarstvo: Cijepljenje Bressana nema veze s platformom Cijepise

Cijepljenje Bressana nema veze s platformom Cijepise

Cijepljenje Bressana nema veze s platformom Cijepise

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da cijepljenje liječnika Leonarda Bressana nije zavela u registar cijepljenih protiv Covida -19 zdravstvena ustanova koja je obavila cijepljenje pa to nema veze s platformom Cijepise.zdravlje.hr.

Nakon navoda Bressana, člana Nadzornog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, da se ponovno upisao u platformu unatoč tome što je cijepljen dvjema dozama, ministarstvo je zatražilo očitovanje KBC-a Rijeka te je ustanovljeno da je riječ o administrativnoj grešci prilikom cijepljenja, koja nema veze s funkcionalnošću platforme Cijepise.zdravlje.hr.

Ministarstvo tvrdi da platforma, s posebno podešenim algoritmom, ne prihvaća ponovne upise osoba koje su uvedene u središnji registar cijepljenih osoba. Platforma je u potpunosti prilagođena drugoj fazi cijepljenja, a sve njezine funkcionalnosti pokazat će se u punom opsegu u trećoj fazi, kod potpunog aktiviranja svih masovnih punktova za cijepljenje.

- Unatoč iznesenim neistinama liječnika o platformi Cijepise.zdravlje.hr, iz ovog slučaja je vidljivo koliko je važno pravovremeno unositi potpune podatke o cijepljenim osobama na svim cijepnim mjestima, stoji u priopćenju uz upozorenje da nema platforme koja može utjecati na ljudski faktor.

- Osuđujem svaki pokušaje manipulacije te ću koristiti svaku priliku demantirati ih dokazivim činjenicama. Ovakve situacije rezultiraju obmanjivanjem hrvatskih građana koji pokušavaju ostvariti svoju želju i pravo na cijepljenje protiv Covida-19. Posebice nije dobro kada to dolazi od zdravstvenog djelatnika kojem je prvenstveni zadatak pomagati građanima u cijepljenju, a ne dodatno unositi uznemirenost i dezinformiranje, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Protokol u slučaju bilo kakve sumnje nalaže promptnu provjeru upisa u središnji registar cijepljenih osoba te se jednostavno utvrđuje jesu li u registru zavedena sva cijepljenja kako bi se onemogućili ovakvi pokušaji manipulacije podacima.

Beroš apelira na sve dionike cijepljenja, liječnike obiteljske medicine, županijske zavode za javno zdravstvo i ostale zdravstvene ustanove da se pridržavaju protokola HZJZ-a i Plana cijepljenja.

- Jedino tako ćemo omogućili cijepljenje svim zainteresiranim građanima, što je posebno važno u trenutku kada dolaze velike količine cjepiva na tjednoj bazi, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!