Ministarstvo: Čista je laž Grmojina tvrdnja

16:46 / 21.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministarstvo hrvatskih branitelja je čistom laži nazvalo tvrdnju zastupnika Mosta Nikole Grmoje, koji je prozvao Vladu da nije pronašla nijednu osobu nestalu u Domovinskom ratu, te podsjetilo da su u šest godina ekshumirani posmrtni ostaci 157 osoba i identificirane 224 osobe.

- U izjavi za medije na potpuno drugu temu, Grmoja se sjetio i nestalih, prozivajući Vladu da nije pronašla nijednu osobu nestalu u Domovinskom ratu. To je čista laž, navelo je u subotu Ministarstva dodavši kako je "pitanje samo laže li Grmoja svjesno ili doista vjeruje u to što govori".

U reagiranju se ističe kako u "oba slučaja nije dobro" jer bi, kako su istaknuli, "kao ozbiljan političar, što očito nije, trebao znati o čemu govori".

- Ako svjesno laže, apeliramo da to ne čini jer takvim neodgovornim izjavama dezinformira javnost i uznemirava obitelji nestalih osoba. Ako pak ne zna, pozivamo ga da se malo bolje informira."

Ministarstvo hrvatskih branitelja naglašava kako je nedopustivo je da se tako osjetljiv i zahtjevan proces "narušava takvim paušalnim pristupom i lažima da Republika Hrvatska ne čini ništa ili nedovoljno čini u traganju za osobama nestalim u Domovinskom ratu".

U proteklih šest godina, u mandatu ministra Tome Medveda, detaljno je istraženo 298 lokacija, na kojima su pronađene dvije masovne grobnice, u Marincima i Boboti, te veći broj pojedinačnih i asanacijskih grobnica, ističu. 

- U tom razdoblju su ekshumirani posmrtni ostaci 157 osoba i identificirane 224 osobe, i to zahvaljujući predanom radu ministra Medveda i njegovog tima koji su unaprijedili sustav za traženje nestalih osoba i metodologiju rada te uspostavili međuresornu suradnju, navelo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Podsjeća kako je sve to definirano Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu, koji je nastao u Ministarstvu hrvatskih branitelja, uz punu potporu Vlade u tom iznimno osjetljivom i zahtjevnom procesu, u kojem "nam je najvažnije povjerenje obitelji nestalih osoba".

Dakle, umjesto nula ili zero kako je (u petak) rekao Grmoja, riješene su sudbine 224 osobe nestale u Domovinskom ratu. Toliko je obitelji u proteklih šest godina napokon saznalo istinu o sudbini svojih bližnjih, podsjeća se.

- Kao sto uvijek ističemo, ključni problem je nedostatak pouzdanih informacija, zbog čega kontinuirano prozivamo Srbiju koja tim informacijama raspolaže. No, proces traženja dodatno otežava i gotovo svakodnevno, neodgovorno širenje raznih dezinformacija", ocjenjuje Ministarstvo koje je još jednom pozvalo sve koji imaju saznanja da ih podijele s nadležnim institucijama.

Naglašeno je da je prioritet pronaći sve osobe nestale u Domovinskom ratu.

- Stoga i ovom prilikom pozivamo sve koji imaju saznanja da ih podijele s nadležnim institucijama te apeliramo da se prestane manipulirati i politizirati sudbinama nestalih jer takav pristup samo šteti, a želimo vjerovati da nam je svima cilj pronaći sve osobe nestale u Domovinskom ratu. Njihov pronalazak naš je prioritet, stoji na kraju reagiranja Ministarstva hrvatskih branitelja na izjavu saborskog zastupnika Mosta Nikole Grmoje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!