11:03 / 21.11.2019.

Autor: S.M./Hina/HRT

Ministarstvo dalo "zeleno svjetlo" zagrebačkom GUP-u

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti.
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja iz trećeg je puta izdalo pozitivno mišljenje na zagrebački GUP, doznaje Hina u Ministarstvu, što znači da je Grad Zagreb prihvatio sve primjedbe Ministarstva, te da GUP ide pred zagrebačku Gradsku skupštinu.

Bandić: GUP će biti usvojen u prosincu
GUP treba raditi iznova,a žičara će građane stajati još pola milijarde kuna
Uhlir: GUP treba dopuniti i doraditi

GUP treba raditi iznova, a žičara će građane stajati još pola milijarde kuna
Nakon što je prošli tjedan Ministarstvo graditeljstva GUP poslao na doradu, Grad Zagreb je prihvatio sve primjedbe Ministarstva, pa je Ministarstvo izdalo pozitivno mišljenje na zagrebački GUP. Time se Zagreb obvezao da će poštovati Zakon o prostornom uređenju, doznaje se u Ministarstvu.

Tako će, primjerice, na prostoru Hipodroma sportsko-rekreacijska namjena morati biti minimalno 51%, kao što je predviđeno u Prostornom planu, što je jedna od odredbi na koje su upozorile stručne službe Ministarstva. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar potvrdio je da je Ministarstvo osiguralo da Grad Zagreb u potpunosti poštuje Zakon te da je odluku donijela struka.

- Osigurali smo da se u potpunosti ispoštuje Zakon, ali o razvoju grada i sadržaju GUP-a odlučuje politika u gradu, a ne nacionalna vlast. Na javnoj raspravi stiglo je na tisuće primjedbi, a na zastupnicima u Skupštini je odluka hoće li ih uvažiti. Osobno, ne bih nikad glasovao za dokument na čiji sadržaj je stiglo toliko primjedbi struke i javnosti, rekao je Štromar. 

Što se tiče postignutih izmjena, Grad se obvezao da u buduće projekte uključi struku i javnost. Kao što je Ministarstvo prilikom traženja dopune navelo, na područjima na kojima GUP-om nisu detaljno određeni uvjeti provedbe zahvata u prostoru, urbanim pravilima, a za koje je Zakonom propisana obvezna izrada urbanističkih planova uređenja (UPU), nije moguća nova gradnja prije donošenja UPU-a.

Ovom dopunom osigurava se međusobna usklađenost odredbi i grafičkih prikaza GUP-a, odnosno nedvojbenost GUP-a, obvezna izrada UPU-ova za područja urbane preobrazbe (što je Zakonska obveza),  a samim time i uključivanje javnosti u postupak izrade i donošenja tih UPU-ova, odnosno u konačno definiranje tih prostora. To su sva područja iz članka 82. GUP-a. Riječ je o 37 područja i UPU-ova među kojima je i Hipodrom i Velesajam. Dakle, ako se GUP-om za ta područja detaljno ne odrede uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a, a što je ovdje slučaj, ne može se izdati akt za gradnju nove, nego samo"zamjenske" građevine i za rekonstrukciju postojeće građevine.

Odluku o potrebnim nadopunama GUP-a donijele su stručne službe ministarstva, a o samom sadržaju i zahtjevima građana odlučit će zagrebačka Gradska skupština.

GUP je danas napokon dobio zeleno svjetlo nakon što je prvi put odbijen u srpnju, a zatim 15. studenoga, i to zbog neusklađenosti s prostornim planom višeg reda, konkretno zbog Hipodroma gdje nije precizno definirana pretežitost rekreacijske zone. Štromar je tada istaknuo da njegovo Ministarstvo nije zaustavilo GUP, nego ga je dalo na doradu, a Grad Zagreb "ima rok koliko treba vremena da se isprave te greške".

Izmjenama zagrebačkog GUP-a, kojima bi se omogućila izgradnja tzv. Zagrebačkog Manhattana, protive se brojne udruge, urbanisti i arhitekti, oporbeni gradski zastupnici, većina vijeća gradskih četvrti.

- Nema tu iznenađenja, to drugim riječima znači da ta jedna koalicija koja je na državnoj razini funkcionira i na gradskoj razini. Ovdje je bilo samo malo pokazivanje mišića. Uvijek je očito bila ideja da se dobije ta suglasnost što zapravo govori o tome da to što su građani i struka rekli nije važno i odgovornost za donošenje ovog GUP-a isključivo leži na premijeru Plenkoviću, komentirala je "zeleno svjetlo" GUP-u predsjednica Kluba zagrebačkih gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a  Anka Mrak-Taritaš.
Foto: Pexels/PIXABAY

Foto: Pexels/PIXABAY

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!