18:34 / 12.02.2019.

Autor: Mirjana Posavac/V.K./HRT

Ministarstvo gospodarstva i Inspektorat u Ininoj zgradi?

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo gospodarstva ima plan u ovoj se godini preseliti na novu lokaciju koja bi bila i sjedište novoobnovljenog Državnog inspektorata.
Problem su raštrkana ministarstva koja rade na više adresa, a dio ureda je, uz to, u skupocjenim unajmljenim prostorima. Ministarstvo gospodarstva ima plan u ovoj se godini preseliti na novu lokaciju koja bi bila i sjedište novoobnovljenog Državnog inspektorata. 

Plan je Ministarstva gospodarstva onamo preseliti svoje urede, povezane agencije i novi Državni inspektorat koji će pod jednim krovom ujediniti rad gotovo tisuću i pol djelatnika koji su trenutačno raštrkani po osam ministarstava. 

Inina zgrada u Šubićevoj ulici u Zagrebu obično se povezuje s povijesnim događajem iz 91. Ondje je 8. listopada donesena odluka o prekidu svih veza s bivšom državom. Zgrada u kojoj je proglašena hrvatska neovisnost mogla bi uskoro dobiti novu namjenu.

- Tu smo ideju iznijeli i premijeru Plenkoviću, da se u toj zgradi stvori jedan hrvatski gospodarski hub - da se u njega preseli Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i središnji ured i područni ured za Grad Zagreb - Državnog inspektorata, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta.

Ministarstvo je počelo pregovore s Inom, ali detalje o cijeni ne otkriva.

U Ini neslužbeno doznajemo da je poslovna zgrada u Šubićevoj u takozvanom hladnom pogonu više od dvije godine. U tom razdoblju Ini su stizali upiti s ponudama koje bi omogućile kapitalizaciju te imovine, odnosno prodaju ili iznajmljivanje za različite svrhe. O tome kompanija nije donijela nikakvu konačnu odluku.

No ministrov je plan jasan.

- Želja nam je da se Inspektorat useli u taj ili neki drugi lokalitet s 1. travnjem, kada na snagu stupa i zakon. Siguran sam da će se to i dogoditi, a preseljenje, ako do njega dođe - Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Ministarstva gospodarstva - do kraja godine, govori ministar Horvat.

- Mi ćemo dati suglasnost jer ne raspolažemo odgovarajućom nekretninom - ako je to ekonomski opravdano. I svakako da je potrebno smjestiti Državni inspektorat, rekao je Gordan Marić, ministar državne imovine.

Preseljenjem Ministarstva gospodarstva u njihove bi se sadašnje prostore u Vukovarskoj uselile agencije Ministarstva poljoprivrede koje trenutačno plaćaju visoke najmove za prostore kojima se koriste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!