08:44 / 01.03.2018.

Autor: HRT

Ministarstvo graditeljstva: Nitko neće ostati bez doma

-

-

Foto: - / -

U povodu saborske rasprave izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova i najavljenog prosvjeda udruga stanara oglasilo se Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.
U povodu saborske rasprave izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova i najavljenog prosvjeda udruga stanara oglasilo se Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. Poručuju kako su, polazeći od obvezujuće presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Statileo te uvažavajući kompleksnost najamnih odnosa - predložili najpravednije moguće i održivo rješenje problema, koji se u proteklih dvadeset godina nije uspjelo riješiti, na način da se sada postigne ravnoteža između suprotstavljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca. Nitko prema predloženom Zakonu neće ostati bez stana odnosno doma, naglašavaju.

Moramo istaknuti i da su predmetni stanovi oduvijek bili i jesu u privatnom vlasništvu, a propis koji bi nametnuo vlasnicima obavezu prodaje stanova bio bi protivan Ustavu RH i vratio bi državu u socijalizam. U trenutno važećem zakonu, u dijelu koji nije mijenjan, postoji obveza najmodavca (vlasnika) koji namjerava prodati stan da daje pravo prvokupa zaštićenom najmoprimcu. Uređuje se postupno povećanje iznosa zaštićene najamnine u razdoblju od pet godina i to od stupanja zakona na snagu pa završno pet godina nakon stupanja na snagu, kad prestaje status zaštićenih najmoprimaca. Dakle, najmoprimcima se će u razdoblju od pet godina postupno povećavati iznos najamnine (što i dalje nije u visini s tržišnom). Uređuje se pravna zaštita najmodavca i zaštićenog najmoprimca u slučaju otkaza ugovora o najmu stana", stoji među ostalim u priopćenju Ministarstva.

"Država će se pobrinuti za korisnike socijalne skrbi koji stanuju u stanovima u privatnom vlasništvu i nitko neće ostati na cesti. Ostalima će se još pet godina subvencionirati najam drugog stana (to je kompromisno rješenje, vlasnici dobivaju svoje nekretnine, podstanari ne izlaze bez ičega). Vlasnici stanova (najmodavci) dobivaju točan dan kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina, smanjujući jaz u odnosu na tržišnu najamninu. Najmoprimci pored pet godina zadržavanja statusa zaštićenog najmoprimca dobivaju i državnu subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine nakon isteka postojećeg statusa u trajanju dodatnih pet godina", stoji zaključno u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!