Ministarstvo kulture: Dogovorena daljnja pomoć ukrajinskim kolegama

05.05.2022.

20:09

Autor: V.K./HRT/Hina

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Ministarstvo kulture i medija RH izvijestilo je u četvrtak da su s ukrajinskim kolegama dogovorili daljnju suradnju u zaštiti ukrajinskih kulturnih dobara, u borbi protiv dezinformacija te u gostovanjima ukrajinskih umjetnika i ansambala kako bi im se omogućio rad i nastupi.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek razgovarala je s ukrajinskim kolegom Oleksandrom Tkachenkom, i to o daljnjoj pomoći ukrajinskom kulturnom i kreativnom sektoru, organiziranju i financiranju gostovanja te stručnoj, tehničkoj i financijskoj pomoći u području zaštite kulturne baštine.

Razgovarali se i o sprečavanju širenja ruskih dezinformacija i propagandnih programa, kao i o koracima koje je moguće i potrebno poduzeti, priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija RH.

Ministrica Obuljen Koržinek izvijestila je ukrajinskog ministra Tkachenka o sastanku hrvatskih i ukrajinskih stručnjaka u području zaštite kulturne baštine, temeljenog na iskustvu u organizaciji i provedbi spašavanja i zaštite kulturne baštine tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Kao rezultat sastanka, hrvatsko Ministarstvo kulture i medija uputilo je potrebnu opremu za evakuaciju i zaštitu kulturne baštine, od aparata na bazi praha za gašenje požara bez izazivanja dodatnih oštećenja, preko aluminijskih sanduka različitih dimenzija za evakuaciju i transport umjetnina i druge građe, do transportne zaštitne folije i drugih materijala koji su stigli prekjučer u Lavov.

Ministrica je također ponudila dolazak hrvatskih stručnjaka u Ukrajinu radi pomoći u obnovi pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara, čim se za boravak steknu uvjeti. Posebno je izdvojila nužnost evakuacije i digitalizacije inventarnih knjiga kako bi se spriječila ilegalna trgovina kulturnim dobrima do koje uvijek dolazi tijekom i nakon ratnih sukoba.

Ministar Tkachenko je informirao ministricu Obuljen o potrebama ukrajinskih stručnjaka u području zaštite kulturne baštine. Istaknuo je potrebu digitalizacije kao i transfera znanja vezano uz pokretanje popisa i procjena šteta i planiranje obnove na čemu surađuju sa stručnjacima UNESCO-a i Alipha.

Ukrajinski ministar je posebno apelirao na pomoć umjetnicima i ansamblima od kojih su neki već i sada u europskim državama kako bi im se omogućio rad i nastupi pogotovo u ljetnim mjesecima. Rekao je kako je s više ministara kulture razgovarao o mogućnosti financijske pomoći Ukrajinskom kulturnom fondu i Ukrajinskom institutu za knjigu kako bi se omogućio nastavak financiranja umjetničkih programa umjetnika koji nastavljaju raditi u Ukrajini. Ministrica Obujen Koržinek je izvijestila da je Ministarstvo, u suradnji s hrvatskim nakladnicima, pokrenulo nabavu knjiga na ukrajinskom jeziku koje će se distribuirati narodnim knjižnicama, a za za ukrajinske prognanike osiguran je besplatni pristup svim kulturnim ustanovama i programima.

Ministar Thachenko rekao je da je Ukrajinski institut za knjigu sastavio popis preporučenih naslova za distribuciju ili tisak u državama koje primaju izbjeglice. Obuljen Koržonek je potvrdila da i u Hrvatskoj već boravi određeni broj ukrajinskih umjetnika, uglavnom vizualnih umjetnosti koji djeluju putem rezidencijalnog programa, te obećala ispitati mogućnosti rada za pojedine ansamble tijekom ljeta i jeseni.

Ruska dezinformacijska kampanja se širi putem društvenih mreža i televizijskih kanala

Ukrajinski ministar je posebno izdvojio rusku dezinformacijsku kampanju koja se širi putem društvenih mreža i televizijskih kanala, što je, kaže, spriječeno u Hrvatskoj, jer se provodi kontinuirani nadzor, a pojedini kanali su odmah zabranjeni na svim distribucijskim platformama.

Online sastanku su uz ministricu Obuljen Koržinek prisustvovali i v.d. ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić te glavna konzervatorica Ministarstva kulture i medija Višnja Bralić.

Uz ukrajinskog ministra Oleksandra Tkachenkoa u razgovoru su sudjelovali njegovi zamjenici Kateryna Chuyeva, Anastasia Bondar i Taras Shevchenko, ravnateljica Odjela za međunarodnu suradnju Iryna Strashnenko te ravnateljica Državne agencije za umjetnost i obrazovanje Galyna Grygorenko.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!