13:15 / 19.03.2021.

Autor: I.Z./HRT

Ministarstvo kulture i medija preuzima obnovu kulturno-povijesne cjeline Petrinje

default error photo

U Petrinji se nastavlja rušenje opasnih objekata i raščišćavanje ulica. Ministrica Nina Obuljen Koržinek je kazala kako je danas na Stožeru bila tema obnova kulturno-povijesne cjeline Petrinje. Dodala je da je to pripremna faza izrade kompletne dokumentacije, a sukladno Zakonu o obnovi. Dodala je da za 32 zgrade koje su pod kulturnom zaštitom obnovu preuzima Ministarstvo kulture i medija, a očekuje se da će se financirati iz sredstava iz Fonda solidarnosti.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek Stožeru civilne zaštite predstavila je modele obnove 32 zgrade pod kulturnom zaštitom oštećene u razornom potresu na kraju prošle godine u samom središtu Petrinje.

O aktivnostima Ministarstva kulture i medija na popisu i procjeni šteta na kulturnoj baštini u petak je s članovima Stožera CZ u Petrinji razgovarala ministrica Nina Obuljen Koržinek, koja je rekla da je šteta na kulturnoj baštini u Sisačko-moslavačkoj županiji 400 milijuna eura.

Ministrica Obuljen Koržinek je članove Stožera Civilne zaštite za uklanjanje posljedica potresa obavijestila o sljedećim postupcima, uključujući provedbu hitnih mjera zaštite i pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara.

Kako je rekla, radi se i na pripremnoj fazi izrade kompletne dokumentacije u skladu sa Zakonom o obnovi te o izradi cjelovitog projekta obnove kulturno-povijesnih cjelina na tom području, koje preuzima Ministarstvo kulture i medija.

- Prije završetka te faze obavit će se konzultacije sa svim jedinicama lokalne samouprave. Ono što smo danas prezentirali je plan podupiranja i razupiranja pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u kulturno-povijesnoj cjelini Petrinje, ukupno 32 zgrade za koje preuzima odgovornost ministarstvo, kao i pripremu projektne dokumentacije. Te hitne mjere o kojima sam donijela odluku prošli tjedan, kako očekujemo, financirat će se sredstvima iz Fonda solidarnosti, tako da pristupamo sljedećoj fazi i očekujemo pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Dodala je kako će se Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, Ministarstvo graditeljstva i fond u prvome redu baviti zahtjevima građana za obnovu kuća u kojima žive, a Ministarstvo kulture i medija preuzima odgovornost za kulturno-povijesne cjeline grada. Također je rekla kako je "teško govoriti o vremenskom razdoblju aktivnosti dok se ne naprave cjeloviti projekti".

Podsjetila je pritom na obnovu barokne jezgre Vukovara. Vlada i ministarstvo su odlučni da to učine u najkraćemu mogućem roku, ali poštujući sve uzuse struke.

Obavijestila ih je i o sljedećim postupcima, uključujući provedbu hitnih mjera zaštite i pripremu dokumentacije za obnovu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara.

- Obnova će biti takva da će sačuvati sva obilježja kulturno-povijesne cjeline, ali će objekti biti protupotresno učvršćeni i energetski obnovljeni u skladu s najsuvremenijim pravilima. Mi smo jučer procijenili štete na 640 milijuna eura na kulturnoj baštini, od čega nešto više od 400 milijuna na području Sisačko-moslavačke županije, a nešto više od 200 milijuna u devet preostalih županija. Što se tiče šteta na kulturno-povijesnim objektima i zgradama kulturne namjene u samoj Petrinji, naša je procjena nešto viša od 100 milijuna eura, rekla je ministrica kulture.

Dodala je da su hitne mjere poduzete i za područje Siska, za objekte Gradskog muzeja, koji je jedan od centara za evakuiranu građu, zatim više zaštićenih kuća u Prvoj ulici i Stari grad. Podsjetila je kako su radovi već počeli na crkvama, uglavnom učvršćivanjem zvonika, a u pripremi su slični radovi u Glini i Hrvatskoj Kostajnici.

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula kako su sve štete dokumentirane te da su izrađene smjernice za obnovu svih objekata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!