Ministarstvo kulture smanjilo iznos za snimanje literature za slijepe

13.12.2022.

14:35

Autor: HRT/I.B.

Ministarstvo kulture smanjilo iznos za snimanje literature za slijepe

Ministarstvo kulture smanjilo iznos za snimanje literature za slijepe

Foto: HTV / HRT

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" od 31. prosinca prestat će prilagođavati literaturu za potrebe slijepih.

Ministarstvo kulture smanjilo im je iznos predviđen za snimanje zvučnih knjiga za 50 posto. Zbog toga upravitelj ove zaklade, Mirko Hrkač već neko vrijeme prosvjeduje ispred Ministarstva, odakle pak poručuju da su mu spremni izaći u susret i povećati potpore ili putem udruga ili povećanjem broja prijavljenih knjiga.

- Mi smo krajem rujna uputili prigovor na rezultate natječaja i rekli da ako se to ne riješi da ćemo početkom listopada početi s prosvjedom. Zvali su nas iz Ministarstva da to nije potrebno, da će se riješiti. Imali smo sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture i medija gdje je zaključeno da će prigovor biti usvojen i da će se naći novi načini da se osiguraju sredstva za literaturu slijepima, međutim dogovor nije ispoštovan, rekao je Hrkač.

- Držimo da bi se taj iznos trebao popraviti, da bi ta prijava trebala imati veći broj naslova nego što je sad. Kao što smo ga informirali da plaće može ostvarivati kroz udruge civilnog društva, eu projekte, rekao je državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak.

- Osigurana su sredstva, može raditi, ali ono što mi ne možemo financirati, to smo mu opetovano rekli, to je trošak plaće za njegovu zaposlenicu. On se mora javiti ili u zakladu za razvoj civilnog društva ili neko drugo tijelo koje sufinancira plaće. Sve drugo mu financiramo i financirat ćemo i dalje, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!