23:37 / 03.06.2018.

Autor: I.M./Hina

Ministarstvo: Medved nije želio prijetiti novinaru

-

-

Foto: - / -

Zbog tog slučaja reagirali su SDP i Građansko-liberalni savez (GLAS), zahtijevajući ostavku ministra Medveda.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved priopćio je da ni na koji način nije želio prijetiti novinaru Vojislavu Mazzoccu, te je odbacujući takve interpretacije naveo da mu je žao što je njegov razgovor s novinarom tako doživljen.

Index je objavio da je Medved u nedjelju oko 14,45 sati nazvao novinara i prijetio mu niti 24 sata od objave Mazzoccove priče o uhljebljivanju ministrova sina u državnoj zaštitarskoj tvrtki AKD, koja je lani dobila posao zaštite Ministarstva branitelja.

Ministarstvo branitelja priopćilo je da ministar hrvatskih branitelja u svojoj reakciji na članak objavljen na portalu Index.hr ni na koji način nije želio prijetiti novinaru Mazzoccu i s punom odgovornošću odbacuje takve interpretacije.
Žao mu je da je razgovor tako doživljen i prenesen jer mu je jedina namjera bila reći da je u svakom trenutku spreman raspravljati o svojem radu za hrvatske branitelje i radu samog Ministarstva hrvatskih branitelja, stoji u priopćenju.

Ministar smatra neprimjerenim da se članove njegove obitelji proziva na temelju insinuacija koje je dan ranije odbacio jer i oni imaju pravo na rad u Hrvatskoj kao i svi građani u skladu sa zakonima.

Slobodno novinarstvo jedna je od vrijednosti za koju su se hrvatski branitelji borili u Domovinskom ratu i ministar Medved bi bio zadnji koji bi ugrožavao i žao mu je što je njegov razgovor s novinarom portala Index.hr tako doživljen, priopćilo je Ministarstvo.

Zbog tog slučaja reagirali su SDP i Građansko-liberalni savez (GLAS), zahtijevajući ostavku ministra Medveda.

Sloboda novinarstva jedna je od temeljnih vrijednosti demokracije i standard koji je Hrvatska davno dostigla. Zabrinjavajuće je da ministar branitelja bez ikakve zadrške zove novinare i upućuje prijetnje. Strašno je da to očito radi jer zna da neće snositi nikakve političke posljedice. Očekujemo da ministar Medved da ostavku ili bude smijenjen u što kraćem roku, priopćio je SDP.

GLAS je ocijenio da takvo ponašanje ministra pokazuje pravo lice HDZ-a koji svojim postupcima ozbiljno korača u prošlo stoljeće, točnije u 1990. te se služi najbrutalnijim nasrtajima na slobodu medija u Hrvatskoj.

Ne podnese li ministar ostavku, GLAS će od premijera tražiti da ga razriješi ili će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za izglasavanje mu nepovjerenja. Iz te stranke poručuju kako ne žele da nam se zemlja polako, ali sigurno, pretvara u autoritarni režim tzv. neliberalne demokracije u kojoj se guše temeljna ljudska i građanska prava, prava manjina i medijske slobode.

Novinar Indexa je slučaj prijavio zagrebačkoj policiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!