Ministarstvo na sudu: drugi put!

31.01.2020.

16:27

Autor: Andreja Oreč/RD

default error photo
Taj je sud već jednom ukinuo rješenje o imenovanju zbog nezakonitosti u provedbi natječaja i naložio ponavljanje postupka.
Još jedna tužba Upravnom sudu u Splitu protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog natječaja za ravnatelja Nacionalnog parka Krka.

Taj je sud već jednom ukinuo rješenje o imenovanju zbog nezakonitosti u provedbi natječaja i naložio ponavljanje postupka. No i novo rješenje krši Zakon o zaštiti prirode, ali i onaj o hrvatskim braniteljima, tvrdi jedna od kandidatkinja na natječaju - Ljiljana Zmijanović.

Imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Krke, tvrdi Ljiljana Zmijanović - nezakonito je. Kao doktorica znanosti, tvrdi, daleko je kvalificiraniji kandidat za čelno mjesto u nacionalnom parku.

- Netko je trebao reći poštujte izvrsnost, poštujte kriterije, poštujte reference, kazala je Ljiljana Zmijanović.

A poštovana nije ni prva sudska presuda.

U bitnome je sporan način na koji je Ministarstvo došlo do bodovanja i stvaranja bodovne liste koje je bila pretpostavka za donošenje odluke o odabiru najboljeg kandidata, naglašava odvjetnik Ljiljane Zmijanović, Branimir Zmijanović.

U Ministarstvu - presudu tumače drukčije. Sporno nije bodovanje, nego nepostojanje zapisnika. Iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša i energetike ističu

- U bitnome, Upravni sud je utvrdio kako u izvješću o provedenom javnom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja od 6. veljače 2019. nije sadržana bilješka niti je sačinjen zapisnik o razgovoru s kandidatima.

A osim suda, imenovanje preispituje i inspekcija rada. Jer Ljiljana Zmijanović kao nezaposlena je hrvatska braniteljica trebala imati prednost pri zapošljavanja, tvrdi njezin branitelj.

- Državni inspektorat donio je rješenje kojim je ustanovljena povreda na koju se pozivamo u svom zahtjevu za provođenje inspekcijskog nadzora i takvu povredu vidi i sagledava kao razlog za otkaz ugovora o radu sadašnjoj ravnateljici, rekao je odvjetnik Zmijanović.

U tijeku je žalbeni postupak na to rješenje.

Iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša i energetike ističu:

- Žalba od strane Javne ustanove Nacionalni park Krka izjavljena je radi očitih povreda odredbi procesnog i materijalnog prava te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešnog zaključka.

Aktualna ravnateljica Nella Slavica, pred kamere ne želi. Poručuje tek - da se nije sama imenovala za tu poziciju.

Hoće li na njoj i ostati, trebalo bi rasvijetliti pravosuđe. Upravni sud u Splitu trebao bi potkraj veljače dati konačan pravorjek o ovom slučaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!