14:14 / 07.11.2019.

Autor: Branimira Volf Milunović/HRT

Ministarstvo ne isključuje povećanje broja djece u vrtićkim grupama

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Broj djece samo će se iznimno povećati, a učitelji će imati obvezu odraditi pripravnički staž i položiti stručni ispit, kažu iz Ministarstva. Sindikat uzvraća, nije točno, ta se odredba briše iz zakona.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je Vladi prijedlog izmjena zakona kojim bi se broj djece u vrtićkim grupama mogao povećati do 20%. To znači da bi se u grupama moglo naći i tridesetero djece, što itekako zabrinjava i struku i sindikate. Uz to, izmjenama zakona omogućilo bi se zapošljavanje učitelja u dječjim vrtićima po principu - iz školskih klupa na posao bez dana radnog staža. Ali i bez položenog stručnog ispita, tvrde iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske. Iako smo od Ministarstva odgovor tražili prije objave teksta, nismo ga dobili. Stiže dan poslije. U njemu Ministarstvo ne opovrgava mogućnost povećanja vrtićkih skupina.

- Tridesetero i više djece u vrtićkoj grupi? Odgojitelji zabrinuti

-
Prijedlogom nije predviđeno povećavanje broja djece u skupinama za 20%, već je predviđena mogućnost da u iznimnim slučajevima (preseljenje, zapošljavanje roditelja, azilanti, posvajanje djece i drugi slični razlozi) osnivač može donijeti odluku upisa djeteta u vrtić. Ako je takvo povećanje od jednog djeteta u jaslicama do četvero djece u starijim vrtićkim skupinama, neće doći do smanjenja kvalitete odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima, piše u odgovoru Ministarstva.

Iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske šalju novo priopćenje i vrlo oštro prozivaju Ministarstvo da silom želi mijenjati ono što je utvrdila struka.

- Državni pedagoški standard radili su hrvatski stručnjaci i broj djece u grupi treba se njima prepustiti, poručuju iz Sindikata.

Na pitanje krši li se tim povećanjem Državni pedagoški standard, Ministarstvo nije odgovorilo, kao ni na pitanje kako se planira riješiti problem prostora za djecu, osim dijela da je za to odgovoran osnivač. 

- Osnivač će ovakvu odluku donijeti u iznimnim slučajevima, s time da se za to osiguraju svi uvjeti, pa tako i prostorni.

Uz to, izmjenama bi se učiteljima omogućilo zapošljavanje bez dana radnog iskustva i položenog stručnog ispita, tvrde iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske. Pritom naglašavaju da je riječ o potpuno drugačijoj metodologiji rada. Iz Ministarstva ih opovrgavaju.

- Zapošljavanje učitelja bit će moguće samo ako se na natječaj ne javi odgojitelj, te će imati obvezu odrađivanja pripravničkog staža i polaganja stručnog ispita. Napominjemo da i sada učitelji razredne nastave rade u sustavu predškolskog odgoja u programu predškole ili drugim kraćim programima.Nije točno, uzvraćaju iz Sindikata. I dalje tvrde da se ta odredba briše iz teksta.

- Iz postojećeg teksta brišu se odredbe o obvezi polaganja stručnog ispita za samostalni rad odgojitelja u odgojno-obrazovnoj skupini, piše u priopćenju Sindikata.

I dalje, dodaju, nisu protiv toga da se učitelji zapošljavaju u dječjim vrtićima, ali žele da se dodatno obrazuju za rad s djecom od 6 mjeseci do polaska u školu.

- Na Učiteljskom fakultetu u Rijeci postoji mogućnost prekvalifikacije učitelja u odgojitelja uz polaganje određenog broja ispita i već ima polaznika. Ovakvim načinom izmjene zakona učiteljima razredne nastave omogućit će se da nakon što prođu na natječaju samostalno počnu raditi u odgojno-obrazovnim skupinama s djecom od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu bez adekvatne kvalifikacije i položenog stručnog ispita, što današnji odgojitelji moraju imati, stoji u priopćenju Sindikata. Članove radne skupine koja je predložila ovakve izmjene od Ministarstva nismo doznali, a na prozivanja Sindikata kako nije završen rad radne skupine, iz ministarstva odgovaraju kako su izmjene i dopune Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u proceduri donošenja u skladu sa zakonom. 

- Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, ako to tvrdi, iznosi neistine, piše u odgovoru Ministarstva.Ako su to neistine, poručuju iz Sindikata, onda bi Ministarstvo moglo svim članovima radne skupine uputiti poziv da se očituju. 

- Sindikat predlaže da se pozove članove radne skupine da se očituju je li rad radne skupine ikad završio, je li nakon zadnjeg sastanka u Slunju, održanog u lipnju, članovima radne skupine poslan zapisnik i finalni prijedlog teksta izmjena zakona.

Sindikat je uz tvrdnju da je procedura donošenja izmjena nezakonita, poručio i da se predloženim izmjenama degradira, ponižava struka odgojitelja, te dovodi u pitanje kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja. Iz Ministarstva kratko odgovaraju da te tvrdnje smatraju paušalnima i neutemeljenima.

Nije riječ o zbrinjavanju viška učitelja, kažu u Ministarstvu, te tvrde da su održali sastanak s oba sindikata. - Dana 4. 11. 2019. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak s predstavnicima Sindikata obrazovanja, medija i kulture, a 5. 11. 2019. s predstavnicima Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske. U Sindikatu nisu opovrgnuli da je sastanak održan, ali su njihovim ishodom u najmanju ruku nezadovoljni.

- Nisu prihvatili ni jedan naš argument, ali ćemo se boriti svim pravnim i legalnim sredstvima da zaustavimo takvu izmjenu Zakona i želimo odgovor zašto Ministarstvo želi što prije i pod svaku cijenu zaposliti učitelje u vrtićima, zaključuju iz Sindikata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!