07:27 / 22.08.2018.

Autor: HRT

Ministarstvo o financiranju OHBP-ova

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Ministarstva zdravstva reagirali su na navode da je ministar Milan Kujundžić oduzeo 26,9 mil. kn bespovratnih sredstava bolnicama za objedinjavanje hitnog prijema.
Iz Ministarstva zdravstva reagirali su na navode tjednika Nacional da je ministar Milan Kujundžić oduzeo 26,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava bolnicama u Varaždinu, Splitu i Osijeku za objedinjavanje hitnog bolničkog prijema. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Ministarstvo zdravstva u prethodne dvije godine intenzivno radi na poslovima pripreme poziva i pripreme podloge za apsorpciju EU sredstva za projekte objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP), dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te projekata ranjivih skupina te je na tom planu izrazito uspješno u ugovaranju EU fondova (tijekom 2016., 2017. i 2018. godine). Sa stajališta dodijeljene financijske alokacije za sustava zdravstva u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. - 2020., Ministarstvo zdravstva trenutno raspolaže s oko 1,5 milijarde HRK ugovorenih projekata.

Na temelju inicijative Ministarstva zdravstva, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u srpnju 2016. godine raspisalo poziv za 7 bolnica u iznosu od 173 milijuna HRK za projekte OHBP-ova, a na isti se mogu javiti i 7 unaprijed određenih prijavitelja – bolnica u RH, odnosno u 3 KBC-a (KBC SM - Vinogradska, Osijek i Split) i 4 OB-a u RH (Varaždin, Dubrovnik, Sisak i Bjelovar). Ministarstvo zdravstva je pritom prepoznalo važnost dodatnog ulaganja u osnivanje i opremanje 7 OHBP-ova u RH te se već 2 godine priprema dokumentacija i provode projekti OHBP-ova, za koje su osigurana bespovratna sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

U provedbi su trenutno 5 od 7 projekata, i to: KBC Sestre milosrdnice, OB Varaždin, OB Dubrovnik, OB Sisak, OB Bjelovar, a uskoro kreće provedba projekta KBC-a Osijek, dok će KBC Split, prema službenom očitovanju bolnice, prijaviti projekt u 2019. godini nakon izrade cjelokupne dokumentacije. Bitno je napomenuti kako o svim aspektima prijave dokumentacije u svrhu dobivanja pozitivne Ocjene usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva odlučuje Stručno povjerenstvo za ocjenu usklađenosti EU projekta sa strateškim okvirom u području zdravstva (Stručno povjerenstvo).

Stručno povjerenstvo ima mandat svakom pojedinom prijedlogu EU projekta dati suglasnost u okviru najnižeg i najvišeg prihvatljivog iznosa bespovratnih sredstava: najniži iznos bespovratnih sredstava je 3,5 milijuna HRK, a najviši iznos bespovratnih sredstava je 20 mil. HRK za opće bolnice (OB) odnosno 31 milijun HRK za kliničke bolničke centre (KBC).

Stručno povjerenstvo je rukovodeći se svim podacima o izvršenosti posla u svakoj pojedinoj bolnici, odlučilo bolnicama dodijeliti iznose koji, u trenutku razmatranja prijedloga EU projekata, najviše odgovaraju potrebama na terenu, pri čemu se potiču uprave i upravna vijeća bolnica da na najbolji mogući način utroše bespovratna sredstva iz EU fondova, te da, u slučaju potrebe, osiguraju i dodatne izvore financiranja za svoje projekte.

Stručno povjerenstvo prema svim prijaviteljima postupa na jednak način prilikom zaprimanja prijedloga EU projekta. Tako je Stručno povjerenstvo razmotrio i prijedlog KBC-a Sestre milosrdnice (Vinogradska) te izdalo pozitivnu Ocjenu usklađenosti na iznos od gotovo 31 mil. HRK, što predstavlja najviši mogući iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti bolnici za projekt OHBP-a.

Naposljetku, o svim financijskim alokacijama, postojećim i eventualnim uštedama na razini Poziva za projekte OHBP-a odlučuje se uvijek u konzultacijama s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) kao Upravljačkim tijelom, kao i ministarstvom koje raspisuje infrastrukturne pozive za EU projekte iz sektora zdravstva.

Slijedom navedenog, po ugovaranju preostalih dvaju projekata OHBP-ova (- procjena ugovaranja projekta KBC-a Osijek je u 2018., a projekta KBC-a Split u 2019.), Ministarstvo zdravstva i MRRFEU će zajednički odlučiti o daljnjim aktivnostima", stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!