18:04 / 04.04.2022.

Autor: HRT/IMS

Ministarstvo o tragediji u Bistri: Nije bilo postupanja iz domene nasilja u obitelji

Josip Aladrovic

Josip Aladrovic

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Nakon što su u ponedjeljak u Donjoj Bistri pronađena tijela majke i djeteta Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MRMS) priopćilo je da dosad nije postupalo zbog nasilja u toj obitelji te da je uputilo upravni nadzor u nadležni centar za socijalnu skrb.

- Do sada u obitelji nije bilo postupanja iz domene nasilja u obitelji, no odmah nakon saznanja nesretnog događaja žurno smo u nadležni centar za socijalnu skrb uputili upravni nadzor, kako bi ispitali sve okolnosti, izvijestilo je ministarstvo u ponedjeljak poslijepodne.

Policija je prije izvijestila da su tijela majke i djeteta pronađena u ponedjeljak oko 12.30 sati u obiteljskoj kući u Donjoj Bistri nakon dojave člana obitelji te da se prema vidljivim ozljedama radi o nasilnoj smrti.

- Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti sigurna i zaštićena, ali nažalost događaji poput ovoga pokazuju nam da nije uvijek tako, izvijestilo je MRMS dodajući da se kroz aktivnosti ministarstva trude djelovali sveobuhvatno zakonodavno kroz reformu sustava socijalne skrbi te medijski kroz nacionalne kampanje kojima je cilj osvijestiti javnost o neprihvatljivosti nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

MRMS nadodaje da je radi osiguravanja pomoći za žrtve nasilja u obitelji uspostavljena besplatna 24-satna telefonska linija 116 006 koja radi i vikendima te blagdanima i koja je zaprimila stotine poziva od svog pokretanja te pomogla brojnim žrtvama.

- Odgovornost je svih, od sustava do svakog od nas pojedinačno, da učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo ranjive skupine društva svaki oblik nasilja se mora prijaviti, a žrtvi pomoći. Jedino tako možemo, korak po korak, biti bolje društvo s nultom tolerancijom na nasilje, ističe MRMS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!