09:18 / 30.08.2020.

Autor: HRT

Ministarstvo objavilo preporuke za novu školsku godinu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Uputama je naglasak stavljen na zdravstveno-epidemiološku komponentu, a u ovom dokumentu na odgojno-obrazovno (pedagošku).
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je objavilo Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021.  u kojemu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama.

Cilj izrade preporuka je osiguravanje što sigurnijih uvjeta izvođenja odgojno-obrazovnoga rada uz uvažavanje specifičnosti s obzirom na dob djece i učenika, kao i različitih uvjeta za rad u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Ravnatelji su ključna karika u pripremi škola, najvažnije je stvoriti sigurno okružje za učenike i učitelje. Pogotovo za najmlađe.

- Prvi dan za prvašiće ćemo vani organizirati, razred po razred obavještavati u kojem terminu trebaju doći, pripremit ćemo za njih i prave balončiće, upoznat sa učiteljicama dati do znanja da su dobrodošli – objasnio je Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.

Jedna od novina razveselit će roditelje - ako škole mogu osigurati prozirne pregrade u velikom prostoru, u njemu može biti više skupina djece u sklopu produljenog boravka.

Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021

Dokument se nadovezuje na mjere koje je predložila Radna skupina imenovana 7. kolovoza 2020. a koje su razrađene u dokumentu HZJZ-a Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. od 24. kolovoza 2020.

U Uputama je naglasak stavljen na zdravstveno-epidemiološku komponentu, a u ovom dokumentu na odgojno-obrazovno (pedagošku). Riječ je, dakle, o komplementarnim dokumentima koji se međusobno nadopunjuju te je za cjelovitost informacija nužno upoznati se sa sadržajem obaju dokumenata.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!