Ministarstvo obrane pristupilo memorandumu o Višegradskoj borbenoj skupini

18.08.2022.

16:17

Autor: V.G./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

Hrvatsko ministarstvo obrane potpisivanjem note se priključilo Memorandumu o suglasnosti između ministarstva obrane Češke, Mađarska, Poljske i Slovačke, kojim se uspostavljaju načela za djelovanje Višegradske borbene skupine u prvoj polovici iduće godine, priopćio je u četvrtak MORH. 

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela zaključak u vezi memoranduma koji regulira rad borbene skupine, koja djeluje u okviru EU-a, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.

Riječ je o borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Republike Poljske, koja će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, a u kojoj Oružane snage RH sudjeluju s do osam pripadnika. Potpisivanjem ovoga dokumenta osigurali smo okvir za sudjelovanje i uredili odnose sudionika, logističke i druge aktivnosti, kazao je Banožić, dodavši da Hrvatska sudjelovanjem u toj borbenoj skupini nastavlja pridonositi Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, kao i jačanju bilateralnih odnosa sa sudionicama borbene skupine, priopćio je MORH.

Hrvatska se borbenoj skupini, koju su osnovale Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka kao zemlje Višegradske skupine, priključila 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!