Ministarstvo odustalo od progona USKOK-ova službenog vozača

27.04.2023.

18:14

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ministarstvo pravosuđa

Ministarstvo pravosuđa

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) odustalo je od progona službenog vozača sada već bivše ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić koji je u prometnoj nesreći u ožujku prošle godine uništio službeno vozilo. 

- U ispitnom postupku nisu utvrđene osnove za daljnje pokretanje postupka protiv povrede službene dužnosti pred nadležnim tijelom, stoji u odgovoru MPU-a na upit hoće li protiv službenog vozača pokrenuti stegovni postupak.

MPU dodaje da je nakon saznanja o prometnoj nesreći proveo prethodnu proceduru u kojoj su utvrđivane činjenice o navodima vezanima za postupanje službenika u MPU-u koji su upućivali na moguću povredu službene dužnosti.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prije je najavio da će protiv službenog vozača biti pokrenut stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti jer je kao zaposlenik Ministarstva skrivio prometnu nesreću.

Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestilo je 18. travnja da je Vanja Marušić uputila zahtjev za prestanak rada u USKOK-u iz osobnih razloga, dok je dva dana poslije ministar Malenica dao suglasnost na ostavku sada već bivše ravnateljice USKOK-a koju mu je proslijedila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Iako su u DORH-u naveli da se Marušić povlači iz osobnih razloga, mediji su izvijestili da iza ostavke Vanje Marušić stoji prometna nesreća koju je skrivio njezin vozač službenim automobilom, a kojim se koristio u privatne svrhe. U DORH-u su poslije potvrdili da se nesreća dogodila potkraj ožujka 2022. u jutarnjim satima.

Malenica je naglasio da ostavka Vanje Marušić nema politički kontekst, dok je Hrvoj-Šipek ustvrdila da je Marušić morala otići zbog propusta u obavljanju poslova državnoodvjetničke uprave, istaknuvši kako je ''pucanj u prazno teorija da je se htjela riješiti jer je onda ne bi prije nekoliko mjeseci imenovala na tu dužnost''.

Hrvoj-Šipek precizirala je da je propust Marušić bio u tome što nije obavijestila MPU i DORH jer, prema Zakonu od DORH-u, Zakonu o USKOK-u i Poslovniku Državnog odvjetništva, svaki državni odvjetnik dužan je u poslovima pravosudne uprave redovito obavještavati i odluke koje donosi objaviti i dostaviti glavnom državnom odvjetniku.

Ostavka nakon anonimne prijave


Na pitanje kako bi postupila da ju je odmah izvijestila o nesreći, Hrvoj-Šipek je odgovorila da je USKOK "bio u obvezi naknaditi štetu s obzirom na to da je štetu izvorno naknadila agencija i prema sporazumu kojim je vozilo ustupljeno USKOK-u".


Hrvoj-Šipek je dodala da je DORH proveo uvid u prekršajni spis prema kojem je vozač u trenutku nesreće bio sam u vozilu i na putu prema stanu ravnateljice USKOK-a kako bi je vozio na posao.


Podsjetila je da je nakon anonimne prijave pozvala na razgovor Marušić, koja joj je rekla da je nije obavijestila jer je jednostavno zaboravila. Dodala je da je Marušić u pismenom očitovanju izvijestila o tome na koji je način izvršeno plaćanje štete, uz konstataciju kako smatra da je upitno bi li vozač trebao odgovarati za štetu.


Ostavku Marušić komentirao je i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da je to ''interna stvar DORH-a'' te da ta institucija javnosti treba razjasniti sve okolnosti ostavke.


Marušić je za ravnateljicu USKOK-a prvi put imenovana u studenome 2018., kada je na toj dužnosti zamijenila sadašnju europsku tužiteljicu Tamaru Laptoš. Drugi put je na četverogodišnji mandat na čelu USKOK-a imenovana 16. studenoga prošle godine.


Nakon ostavke Marušić, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek ovlastila je 20. travnja Željku Mostečak za vršiteljicu dužnosti ravnateljice USKOK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!