18:18 / 10.03.2018.

Autor: B.S./Hina

Ministarstvo prometa očitovalo se o izvješću za cestovni prijevoz

Anamarija Musa (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Anamarija Musa (foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Iz Ministarstva kažu da su poštovali zakonsku proceduru te da idući tjedan izvješće ide prema Vladi RH.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je u subotu da nije povrijedilo zakonsku proceduru time što u roku od 30 dana nije objavilo izvješće o javnoj raspravi o prijedlogu zakona o cestovnom prijevozu. Objašnjavaju da je taj rok preporuka, dok je broj komentara koje treba obraditi vrlo velik.

Reakcija je to na ocjenu povjerenice za informiranje Anamarije Muse, koja je prije danas potvrdila upozorenja hrvatskih taksista da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije poštovalo zakonsku proceduru i objavilo traženo izvješće o savjetovanju s javnošću u vezi s predloženim zakonom o cestovnom prijevozu.

Naime, povjerenica je zaprimila predstavku dubrovačkog Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika u kojoj se upućuje na povrede Ministarstva u provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, odnosno na neobjavljivanje izvješća nakon provedenog savjetovanja s javnošću o procjeni učinaka propisa za Nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

U predstavci se također navodi da je Vlada u 2018. donijela konačni prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te predložila njegovo  donošenje po hitnom  postupku, bez dostavljenog izvješća nakon savjetovanja s javnošću.
Zato je zatražila od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da u idućih 15 dana mora objaviti to izvješće.

Iz Ministarstva podsjećaju da je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu provedeno od 1. do 31. prosinca 2017. godine. Ističu da je pristiglo nekoliko tisuća komentara, da svaki treba unijeti i na svaki odgovoriti te da je za to potrebno vrijeme.

Kažu da je upravo povjerenica za informiranje tijelima koja provede javna savjetovanja dala preporuku da se, po proteku razumnog roka od zaključenja savjetovanja, na istome mjestu na kojem je savjetovanje bilo objavljeno, objavi i izvješće o provedenom savjetovanju. Razuman rok potrebno je, kažu u Ministarstvu, tumačiti u odnosu na broj zaprimljenih komentara.

Izvješće će biti objavljeno sljedećeg tjedna i bit će upućeno kao dio dokumentacije u daljnju proceduru prema Vladi, koja će zatim odlučiti i o tome hoće li biti upućen u hitnu ili redovnu proceduru, stoji također u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!