19:09 / 04.08.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Ministarstvo: Sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača prioritet

Inspekcija u nadzoru ispravnosti hrane

Inspekcija u nadzoru ispravnosti hrane

Foto: Dnevnik / HRT

Iz Ministarstva poljoprivrede su, reagirajući na tvrdnje SDP-a o "kaotičnom stanju" državnih kontrola, poručili da su sigurnost hrane i očuvanje zdravlja potrošača jedan od temeljnih prioriteta Ministarstva i Vlade te da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč kaotičnom stanju koje je vladalo prije njezinog dolaska.

SDP je, naime poslao apel Ministarstvu poljoprivrede u kojem traži da u svoj resor vrate inspekcijske nadzore nad hranom zbog zaštite sigurnosti potrošača, naglasivši da su takav stav javno iznijele razne stručne službe i institucije. SDP je, kako su naveli, upozorio resornu ministricu da je više puta upozoravao na kaotično stanje u području službenih kontrola, a i kroz rasprave na pojedinim zakonskim prijedlozima.

Odgovarajući na upit Hine, Ministarstvo poljoprivrede poručilo je da je u mandatu ove Vlade uspostavljen siguran i funkcionalan sustav u području sigurnosti hrane, unatoč kaotičnom stanju koje je doista vladalo, no prije njezinog dolaska.

Iz Ministarstva navode da su posljednjih nekoliko godina uporno radili na otklanjanju nalaza i ispunjavanju preporuka Državnog ureda za reviziju, koji su se vezali isključivo za Upravu veterinarstva za razdoblje od 2013. do 2017. godine.

Ističu i kako je u mandatu ove Vlade učinjen izuzetno značajan iskorak u smislu pune transparentnosti sustava i obavještavanja javnosti o svakom, pa i najmanjem sigurnosnom incidentu te o svakom povlačenju proizvoda s tržišta putem sustava brzog uzbunjivanja (RASFF).

Sve su informacije bez odgode dostupne na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a jasna podjela nadležnosti i kontinuirana koordinacija između Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu omogućava provedbu brzih i konkretnih mjera u najkraćem vremenskom roku po primitku upozorenja, pri čemu su učinkovitost hrvatskog RASFF sustava i vremenski primjerene reakcije u praktički 100 posto slučajeva prepoznate od strane EK, podsjećaju.

Iz Ministarstva ističu i kako je Vlada povećala ukupna sredstva za provedbu monitoringa, s daljnjim blagim trendom porasta, sukladno novim zakonskim odredbama.

Navode i da je u 2021. određeno provođenje 17 sveobuhvatnih programa kojima se prate i kontroliraju zarazne bolesti životinja koje su zoonoze ili bi mogle imati zoonotski potencijal. Hrvatskoj se od ulaska u EU odobrava sufinanciranje svih programa zdravlja životinja koji su predviđeni proračunom EK - samo za prethodnu 2020. Hrvatskoj je odobreno sufinanciranje programa u iznosu većem od 2,4 milijuna eura.

Konačno mjerilo uspješnosti provedbe nekog programa jest ostvarivanje statusa zemlje službeno slobodne od određene bolesti, ističu. Hrvatska je, nakon niza uspješnih godina rada cijele struke, u 2021. ostvarila dva povijesno značajna statusa - status države službeno slobodne od bjesnoće te status države službeno slobodne od bruceloze goveda.

Iz Ministarstva podsjećaju i kako su u mandatu ove Vlade usvojena dva zakona kojima se osigurava učinkovito funkcioniranje sustava službenih kontrola u području hrane, a to su Zakon o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!