14:45 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Ministarstvo turizma s 350 tisuća kuna potiče turističke projekte strukovnih škola

Ministar turizma Gari Cappelli (foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ministar turizma Gari Cappelli (foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cilj je poboljšanje kvalitete ugostiteljsko-turističkih kadrova.
Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv namijenjen strukovnim školama za čije je turističke projekte i inicijative ove godine predvidjelo ukupno 350 tisuća kuna bespovratnih potpora, izvijestili su u srijedu iz tog Ministarstva.

Javni poziv, otvoren do 28. veljače, Ministarstvo turizma provodi u sklopu svog višegodišnjeg programa "Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam". 

Cilj je poboljšanje kvalitete ugostiteljsko-turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru.

Bespovratne financijske potpore dodjeljivat će se za nove turističke proizvode koji jačaju konkurentnost destinacije u kojoj se škola nalazi, za projekte kojima se povezuju javni, civilni, privatni sektor i znanost, postižu pozitivni učinci u zaštiti okoliša, uvođenje novih tehnologija, uključivanje strateški definiranih posebnih oblika turizma (nautički, zdravstveni, kulturni, poslovni, golf, cikloturizam, ruralni i planinski, eno i gastro, omladinski, socijalni i dr.), te za projekte nastale u suradnji s drugim obrazovnim sektorima u svrhu razvoja turizma (IT-elektrotehnika i računalstvo, kreativni, poljoprivreda i prehrana,  zdravstvo i socijalna skrb, grafički, umjetnost i dr.) i za nove oblike promocije.

Od 2009., otkada Ministarstvo turizma provodi taj program, do 2017., za to je ukupno izdvojilo gotovo 3,2 milijuna kuna.

"Turizam je izuzetno dinamična industrija i kroz ovakve projekte želimo potaknuti mlade u turizmu na inovativnost i kreativnost od samog početka obrazovanja. U tome je jako važna i praksa u obrazovanju, kao najbolji način za dodatno razvijanje potencijala, a vjerujem da će učenici kroz projekte steći nova znanja, iskustva i u konačnici naučiti sami stvarati nove, originalne ponude kako bi u budućnosti postali dio uspjeha hrvatskog turizma", poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!