Ministarstvo: U tijeku ugovaranje i nabava novih količina remdesivira

10.08.2022.

14:36

Autor: HRT/D.M.

Vili Beroš, ministar zdravstva

Vili Beroš, ministar zdravstva

Foto: HRT / HTV

U 37 bolnica u Hrvatskoj trenutačno se liječi 613 pacijenata oboljelih od COVID-a od čega je njih 39 u jedinicama intenzivne skrbi s teškom kliničkom slikom. Kako lijek remdesivir, kao i ostali lijekovi za oboljele od COVID-a, nije namijenjen za široku primjenu, nego isključivo za ciljanu skupinu hospitaliziranih pacijenata koji zadovoljavaju smjernice i posebne kriterije da bi se lijek upotrijebio i ostvario očekivani učinak u liječenju, lijek remdesivir ne primjenjuje se na sve hospitalizirane pacijente te su zalihe dostatne za trenutačne potrebe bolnica, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Sukladno tome i aktualnim potrebama pojedinih bolnica, kojima nedostaje remdesivira, iste mogu međusobno dopunjavati potrebe za tim lijekom, što je i do sada bio slučaj tijekom epidemije. 

- Ne stoje javno iznesene tvrdnje pojedinih zdravstvenih djelatnika i liječničkih udruga koje paušalno, bez utemeljenih činjenica, govore o nedostatnosti remdesivira za potrebe pacijenata koji se nalaze na liječenju u našim bolnicama, jer iz svih izvješća iz bolnica razvidno je da lijeka ima, te su bolnice kojima treba remdesivir za njihove pacijente u mogućnosti nadomjestiti trenutni nedostatak lijeka međusobnom koordinacijom što je uvriježena praksa usvojena tijekom epidemije, kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da o potrebi primjene remdesivira za svakog pacijenta odlučuje liječnik specijalist, a na ravnateljstvu i nadležnim službama svake bolnice je da pravodobno osiguraju lijekove za svoje pacijente transferom iz bolnica koje ga imaju na zalihama više od trenutnih vlastitih potreba.

U tijeku su postupci za ugovaranje i nabavku novih količina remdesivira za potrebe hrvatskih bolnica putem objedinjene nabave u okvirima Europske unije.

Pitanje nedostatka lijekova protiv COVID-a otvoreno je nakon smrti novinara Vladimira Matijanića. Njegova životna partnerica tvrdi da ga Hitna pomoć nije htjela odvesti u bolnicu te da mu zbog nestašice nije dan lijek za sprečavanje težih posljedica COVID-a. Osim inspekcije Ministarstva u KBC-u Split, pokrenut je i unutarnji nadzor u bolnici. Istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih zatražio je i HND, a splitsko tužiteljstvo najavilo je izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!