Ministarstvo uprave: Inicijativa "Istina o Istanbulskoj" upoznata sa zakonskim propisima nevažećih potpisa

18:39 / 26.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo uprave priopćilo je kako su omogućili svim zainteresiranim strankama uvid u nevažeće potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.
Ministarstvo uprave priopćilo je kako su omogućili svim zainteresiranim strankama uvid u nevažeće potpise za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, ali su predstavnici Inicijative odbili uvid nakon što su upoznati s propisima po kojima se mora izvršiti uvid u nevažeće potpise.

Ministarstvo navodi da je omogućilo predstavnicima Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj uvid u nevažeće potpise u APIS-u od 9 do 15 sati, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka.

Prije početka uvida održan je sastanak na kojem je trebao biti dogovoren način uvida u nevažeće potpise i tom sastanku je prisustvovalo 10 predstavnika Građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj", članovi Povjerenstva za provedbu uvida u potpise koji su proglašeni neispravnim odnosno nevažećim i promatrači.
Članovi Povjerenstva su bili predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave, a promatrači su bili predstavnici civilnih udruga Hrvatskog helsinškog odbora, Kuće ljudskih prava i B.a.b.e.

Predstavnici Inicijative su upoznati da mogu izvršiti uvid u sve nevažeće potpise na originalnim potpisnim listama koje su predali Hrvatskom saboru te im je omogućen uvid u sve potpisne liste s nevažećim potpisima, detaljna analiza svakog potpisa i obrazloženje zbog čega je pojedini potpis proglašen nevažećim.

Ako bi, navodi se u priopćenju, i nakon obrazloženja o razlozima zbog kojeg potpis nije prihvaćen kao važeći bio zatražen uvid u aplikaciju APIS IT u kojoj su uneseni potpisi (uvid u točne podatke, ispravan OIB, ispravno ime i prezime), taj uvid je bio omogućen predstavnicima Inicijative, osim u slučaju ako upisano ime i prezime i/ili OIB ne odgovaraju tim podatcima u registru birača. U tom slučaju, točnost tih podataka provjerava predstavnik Državnog izbornog povjerenstva te o tome izvješćuje predstavnike Inicijative, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita osobnih podataka, stoji u priopćenju.
"Nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima se mora izvršiti uvid u nevažeće potpise, predstavnici Inicijative odbili su izvršiti uvid u nevažeće potpise", priopćilo je Ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!