17:52 / 25.05.2018.

Autor: I.M./Hina

Ministarstvo: Zapošljavanje pod jednakim uvjetima

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizirat će postojeću situaciju i naknadno dati školskim ustanovama daljnje upute za postupanje, poručilo je to ministarstvo u priopćenju.
Predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva hrvatskih branitelja postigli su na sastanku zajednički stav da se izbor ravnatelja školskih ustanova provodi pod jednakim uvjetima i u skladu s uputom Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje će uskoro školama dati nove upute.

U priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja navedeno je da je postupke izbora ravnatelja školskih ustanova moguće provesti tako kako je opisano u uputi tj. uz uvjet ispunjavanja jednakih uvjeta, odnosno uvjeta propisanih Zakonom. Neki od tih uvjeta su, primjerice, visoka stručna sprema, potreban staž od osam godina u sustavu obrazovanja, stručni ispit, te da kandidatkinja ili kandidat za dužnost ravnatelja školske ustanove nije pravomoćno osuđen ili da se protiv kandidatkinje ili kandidata ne vodi kazneni postupak za neko od kaznenih djela utvrđenih člankom 106. i slično, s obzirom na to da Zakon o odgoju i obrazovanju za izbor ravnatelja ne propisuje dodatne kriterije niti selekcijski postupak temeljem kojega bi se, na drugi način, mogli rangirati pristupnici natječajnoga postupka.

Kako je istaknuto, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uočilo je ovaj nedostatak u postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju, te je u izmjenama i dopunama toga zakona, koje se trenutačno nalaze u postupku donošenja u saborskoj proceduri, predvidjelo drukčiji način selekcije i bodovanja natječajnih pristupnika, a time će se, stoji u priopćenju, osigurati transparentan način zapošljavanja svima pod jednakim uvjetima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizirat će postojeću situaciju i naknadno dati školskim ustanovama daljnje upute za postupanje, poručilo je to ministarstvo u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!