17:31 / 27.11.2020.

Autor: Hina

Ministarstvo zdravstva donijelo najnovije smjernice

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smjernice su namijenjene kliničarima, prije svega, infektolozima i intenzivistima, ali i drugim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u liječenju oboljelih od koronavirusa.
Ministarstvo zdravstva donijelo je najnovije smjernice za liječenje oboljelih od covida-19, izvijestili su u petak iz tog ministarstva.

➡️ Sve o koronavirusu 
➡️ Ide se u izmjenu Zakona o zaštiti pučanstva, kažnjavat će se oni koji krše mjere
➡️ Beroš: Mjere su tu da omoguće život

Smjernice su namijenjene kliničarima, prije svega, infektolozima i intenzivistima, ali i drugim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s bolešću covid-19. Obveza je svih zdravstvenih radnika u Republici Hrvatskoj pridržavati se tih smjernica, stoji u priopćenju.

U Hrvatskoj su do sada izdane smjernice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i Hrvatskoga društva za infektivne bolesti HLZ-a za antivirusno i imunomodulacijsko liječenje oboljelih od covida-19 i smjernice Hrvatskoga društva za infektivne bolesti HLZ-a za kliničko zbrinjavanje pacijenata s covidom-19.

Iz Ministarstva zdravstva u priopćenju su podsjetili da je, zbog važnosti pravovremenog otkrivanja, dijagnosticiranja, zbrinjavanja i liječenja osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 i bolesnika s covidom-19, a u cilju uspješnog suzbijanja epidemije bolesti covid-19 u Hrvatskoj, na temelju članka 52. Zakona o sustavu državne uprave, ministar zdravstva Vili Beroš 29. travnja 2020. donio odluku o osnivanju Povjerenstva za primjenu lijekova u liječenju i profilaksi covid-19 uključujući antivirusne i imunomodulacijske lijekove, u skladu s postojećim znanstvenim dokazima i preporukama međunarodnih relevantnih institucija.

U ostalim aspektima dijagnosticiranja, zbrinjavanja, simptomatskog liječenja i prevencije bolesti covid-19 važeće su preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te preporuke Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i Hrvatskoga društva za infektivne bolesti HLZ-a, stoji u priopćenju.

Smjernice su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!