Ministarstvo zdravstva: Hrvatska sve bliže ostvarenju strateškog projekta HEMS

07.02.2023.

17:59

Autor: Hina/HRT/A.V.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je potvrdio ostvarenje važnih preduvjeta za objavu postupka javne nabave i ostvarenja operativnosti Hitne helikopterske medicinske službe (HEMS), izvijestili su iz Ministarstva zdravstva.

Ministar Beroš potvrdio je vijest nakon radnog sastanka s Glavnom upravom za potporu strukturnim reformama Europske komisije (EK) povodom predstavljanja završnog nacrta dokumentacije o nabavi usluga HEMS-a.


Iz Ministarstva zdravstva priopćili su da je za projekt ukupne procijenjene vrijednosti 63 milijuna eura, do sada je provedena analiza tržišta, primjera dobrih praksi drugih država članica EU-a s recentnim iskustvom nabave usluge HEMS-a od civilnih operatera, te je proveden postupak prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.


Također je najavljen dodatni krug prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima kako bi se svim dionicima na tržištu predočile manje izmjene i prilagodbe dokumentacije koje proizlaze iz prethodno prikupljenih komentara dionika koji su sudjelovali u prethodnom savjetovanju.


- Dosadašnji uloženi napori stručnih službi Ministarstva zdravstva te tima savjetnika i predstavnika EK kojima svjedočimo, sada postaju vidljivi i javnosti kroz značajan napredak u procesu nabave usluge uspostave HEMS-a, istaknuo je ministar Vili Beroš.


Predstavnica glavne uprave za potporu strukturnim reformama Saša Jenko napomenula je da EK podržava projekt uspostave HEMS-a u okviru tehničke podrške koju financira Europska unija.


Dodala je da se financira kroz Instrument za tehničku potporu strukturnim reformama glavne uprave Europske komisije za reforme te da je Hrvatska, s aktualnom Vladom i administracijom, "zrela za nadogradnju hitnih medicinskih službi za sve građane Hrvatske i njezine posjetitelje".


Prilikom izrade dokumentacije o nabavi posebna je pozornost bila posvećena potrebi uspostave HEMS-a u najkraćim mogućim rokovima, preuzimanju dobrih praksi iz drugih država članica EU-a, aspektu sigurnosti i kvalitete usluge te geografskoj pokrivenosti cijelog teritorija Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.


Također se, kažu, radi na osiguravanju i pripremi potrebne infrastrukture, kadrova i medicinske opreme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!