Ministarstvo zdravstva: Nema razloga za negodovanje o vremenskim normativima

23.08.2023.

16:19

Autor: Hina/HRT/R.S.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministarstvo zdravstva priopćilo je kako nema razloga za negodovanje pojedinaca u javnosti na temu vremenskih normativa predloženih novim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, budući da u izradi tog dokumenta sudjeluje struka.

- Vezano za kritike usmjerene na vremenske normative, ako je ranije za neki postupak bilo predviđeno striktno 20 minuta, a sada je predložen vremenski raspon od 10 do 25 ili 30 minuta, krivo su utemeljene tvrdnje da smo nešto reducirali, ističe u priopćenju ministar zdravstva Vili Beroš.

Kaže kako se u usporedbi s prethodnim Planom i programom mjera zdravstvene zaštite, po prvi puta uvodi vremenski raspon, a što su zdravstvene potrebe pacijenta veće, veći je i vremenski raspon pružanja zdravstvene skrbi.

Beroš poručuje kako nema razloga za negodovanje pojedinaca u javnosti zbog navodnog izostavljanja struke iz izrade dokumenta.

Javno savjetovanje


Od 21. srpnja do 20. kolovoza provedeno je javno savjetovanje o novom Planu tijekom kojeg su prikupljena 203 komentara koje će struka analizirati i sigurno konstruktivne uvažiti, a Plan je također na mišljenje poslan Hrvatskom liječničkom zboru i svim liječničkim komorama, navodi Ministarstvo zdravstva.

- Pojedinci koji okreću pilu naopako odnosno prikazuju vremenske raspone kao ugrožavanje učinkovitosti pružanja zdravstvene skrbi, očito imaju druge ciljeve daleko od dobrobiti pacijenata, poručuje ministar zdravstva.

- Trideset godina sam radio i za nekog pacijenta treba mi dvije minute da očitam CT i dvije da ga pitam kako se osjeća. No za drugog, kompleksnijeg treba 40 minuta. Vremenski normativi trebaju biti životni i primjenjivi u realnosti što i činimo u suglasju sa strukom, kaže.

Dodaje i kako nema razloga ni za bojazan od administrativnog rasterećenja te podsjeća na usvojeni pravilnik kojim je dio administrativnih poslova s liječnika primarne zdravstvene zaštite usmjeren na službe HZZO-a.

Sve aktivnosti u području administrativnog rasterećenja primarne zdravstvene zaštite također se provode u suradnji s djelatnicima kao i njihovim udruženjima poput KoHOM-a i HUOM-a, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!