Ministarstvo zdravstva: nesmetano provođenje programa transplantacije organa

10.06.2022.

16:48

Autor: P.F./HRT

Operacija, ilustracija

Operacija, ilustracija

Foto: HTV / HRT

Programi transplantacija organa pacijentima i dalje teku prema planiranim programima u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Izolirani slučajevi transplantacije organa s nesrodnih živih darivatelja od prije tri godine ne utječu na odvijanje programa transplantacija organa pacijentima, kojima su ti zahvati od presudnog značaja za život i zdravlje, a obavljaju se redovno u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

- Potrebno je dodatno naglasiti da je temelj nacionalnog transplantacijskog programa Republike Hrvatske program darivanja organa s umrlih osoba. Upravo najveći dio organa za transplantacijsko liječenje dobiva se od umrlih osoba s dijagnosticiranom smrti mozga, a samo manji dio organa za presađivanje dolazi od živih darivatelja, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

- Od važnosti je navesti da se organi od darivatelja s potvrđenom smrti mozga dodjeljuju primateljima na potpuno transparentan način sa nacionalne liste čekanja putem alokacijskog informatičkog sustava Eurotransplanta te su svi podaci o darivateljima i primateljima organa u informatičkom sustavu Eurotransplanta šifrirani čime je zagarantirana sljedivost organa od darivatelja do primatelja, dodaje se.

- Kako je transplantacija područje medicine koje se isključivo oslanja na humanost i altruizam te zahtijeva široku podršku javnosti, važno je istaknuti da hrvatski transplantacijski program počiva na učinkovitom organizacijskom modelu, prvenstveno uspješnoj provedbi donorskog programa, jasnom zakonodavnom okviru i komponenti međunarodne suradnje s Eurotransplantom, navodi se.

- Rezultati nacionalnog transplantacijskog programa prepoznati su i na globalnoj razini, a postignuti su predanim radom svih multidisciplinarnih timova u kliničkim i općim bolnicama i ministarstva kao nacionalnog koordinacijskog tijela, te ne bi bili ostvarivi bez neupitne podrške javnosti odnosno solidarnosti naših građana i njihove vjere u čin darivanja, zaključuje se u  priopćenju Ministarstva zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!