Ministarstvo zdravstva uoči prosvjeda djelatnika hitne medicine

14.04.2022.

09:58

Autor: HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš

Foto: HRT / HTV

Ministarstvo zdravstva oglasilo se o prosvjedu djelatnika hitne medicine koji traže beneficirani radni staž. Djelatnici Hitne medicinske pomoći održat će prosvjed danas u 13 sati na Trgu sv. Marka. Organizatori su Hrvatski sindikat hitne medicine i Hitna Uživo.

- Za danas najavljeni protest zaposlenika u službi hitne medicine i njihovi zahtjevi za priznavanjem beneficiranog radnog staža legitiman su i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ih s te strane podržavam - kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje: "Ministarstvo zdravstva ulaže i ulagat će u poboljšanje uvjeta rada i tehničku opremljenost hitne medicine, a rješenje beneficiranog staža zaposlenici će morati potražiti u za to nadležnom ministarstvu".

Iz Ministarstva također ističu: "Zavodi za hitnu medicinu važne su sastavnice javnog zdravstvenog sustava u pružanju pravodobnih intervencija u spašavanju i zaštiti života pacijenata. Na težinu, uvjete i odgovornost rada u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi u više je navrata, još od 2014. godine, ukazivao Hrvatski zavod za hitnu medicinu, te se opetovano zalagao za njihovo ostvarivanje prava na beneficirani radni staž. Ministarstvo zdravstva djelatnicima u toj žurnoj službi omogućilo je posebne dodatke na plaću u odnosu na druge djelatnosti uvažavajući specifičnosti uvjeta njihova rada. Također se u materijalno-tehnička sredstva, opremu i edukaciju ulažu značajna financijska sredstva u skladu s planovima i objektivnim mogućnostima zdravstvenog proračuna, kako bi se stvarali optimalni uvjeti rada i mogućnosti kvalitetnog pružanja usluga pacijentima".

Način utvrđivanja radnih mjesta i zanimanja kojima se računa beneficirani radni staž u općem mirovinskom sustavu propisan je, ističu dalje, Zakonom o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, a da bi se neko radno mjesto i zanimanje našlo na popisu treba zadovoljiti uvjete iz Pravilnika o metodologiji izrade stručne dokumentacije radi utvrđivanja staža osiguranja s povećanim trajanjem.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju kako je Pravilnikom, između ostalog, propisano da zahtjev za beneficiranim radnim stažem djelatnika podnose sindikati ili poslodavci, što znači da u slučaju djelatnika hitne medicinske službe to mogu učiniti sindikati u djelatnosti hitne medicine ili županijski zavodi za hitnu medicinu.

- S obzirom na postojeću zakonsku proceduru, na sindikatima i poslodavcima, odnosno županijskim zavodima za hitnu medicinu je da upute navedeni zahtjev u nadležno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Kako navedeni zahtjev dosad nije upućen, ponovno se pozivaju sindikati i županijski zavodi za hitnu medicinu da poduzmu propisane korake te ostvare preduvjete za pokretanje procesa za priznavanjem beneficiranog radnog staža - kaže ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za hitnu medicinu podupiru rješavanje zahtjeva djelatnika hitne medicinske službe za priznavanjem beneficiranog radnog staža u okvirima zakonskih mogućnosti. Ministarstvo zdravstva također napominje da u većini zemalja Europske unije, čija je Hrvatska članica, hitna medicinska služba nije u sustavu beneficiranog radnog staža, također poručuju iz ministarstva uoči prosvjeda.

- Pitanja zdravlja i liječenja jednako pogađaju svakog građanina ove zemlje, oni su naši zajednička obveza i tako im moramo pristupati i rješavati ih. Na svim djelatnicima u zdravstvenom sustavu je najveća zadaća i odgovornost da što učinkovitije radimo svoj posao. I zato nam je, posebno u vremenu u kojem živimo, potrebno više međusobnog razumijevanja i potpore jednih drugima - ističe ministar zdravstva Vili Beroš.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!