16:57 / 18.01.2019.

Autor: HRT

Ministarstvo zdravstva pokrenulo izmjene Pravilnika o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti

-

-

Foto: - / -

Nakon smrti dječaka iz Metkovića, kojemu nije napravljena analiza krvi ni ustanovljen CRP jer liječnici na hitnoj i pedijatriji nisu imali uređaj za brzu analizu krvi, mijenja se Pravilnik o obavljanju medicinsko-biokemijske djelatnosti u liječničkim ordinacijama.
Nakon smrti dječaka iz Metkovića, kojemu nije napravljena analiza krvi ni ustanovljen CRP jer liječnici na hitnoj i pedijatriji nisu imali uređaj za brzu analizu krvi, mijenja se Pravilnik o obavljanju medicinsko-biokemijske djelatnosti u liječničkim ordinacijama. Radna je verzija gotova, slijede savjetovanje i donošenje novog pravilnika.

Zbog neadekvatnog pravilnika liječnici u tim ustanovama dosad nisu mogli koristiti analizatore za brzu dijagnostiku krvi, pretragu koja omogućuje procjenu je li neki bolesnik u hitnom stanju. Rješavanje tog problema pokrenuto je nakon tragične smrti dječaka u Metkoviću.

Pravilnik donosi ministar zdravstva na temelju Zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, a na prijedlog Hrvatske komore medicinskih biokemičara te uz prethodno pribavljeno mišljenje Hrvatske liječničke komore (HLK).

Komora medicinskih biokemičara održala je radne sastanke s predstavnicima Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i HLK-a te predstavnicima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Nakon konzultacija s njima izrađena je radna verzija nacrta pravilnika koja će biti razmatrana na zajedničkom sastanku predstavnika Komore i Ministarstva, kažu u Ministarstvu zdravstva.

Prije stupanja na snagu pravilnik mora proći savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!