Četke za WC od 700 kuna neće biti nabavljene

11.08.2022.

Zadnja izmjena 16:43

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministarstvo zdravstva na Ksaveru

Ministarstvo zdravstva na Ksaveru

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL / Luka Stanzl/PIXSELL

U javnost je izašla vijest da Ministarstvo zdravstva kreće u sanaciju sanitarnih čvorova, a procijenjena vrijednost radova je čak 2,3 milijuna kuna. Sve je komentirao ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu koji je rekao da projekt sanacije datira još iz 2017., a na dosadašnje natječaje nitko se nije javio jer je, kako smatra, prijašnja cijena bila preniska. Najviše prašine podignulo se oko cijene četke za WC. - Četke za 700 kuna sigurno neće biti nabavljene, to su okvirne slike koje je netko guglao i došao do tih cijena jednostavno ne znam, vjerojatno smo mogli te slike i izuzeti iz toga, ali netko ih je ostavio, projektant tada još 2017. godine, te slike su ostale unutra i današnjim guglanjem ispada da su to cijene, izjavio je ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Gordan Žanić

Poziv medijima da dođu vidjeti stanje

Ministarstvo zdravstva ponovilo je u četvrtak da je sanacija sanitarnih čvorova u zgradi Ministarstva nužna i pozvalo medije da se sami uvjere u stanje tih prostora.

U priopćenju ističe i kako kao poslodavac ima zakonsku obvezu osigurati dovoljan broj funkcionalnih sanitarnih čvorova za djelatnike.

- Više od pola toaletnih prostora u osam derutnih sanitarnih čvorova dulje je vrijeme izvan uporabe i nametnula se potreba saniranja štete i njihova uređenja, navode u Ministarstvu.

- S jedne strane imamo zakonsku i ljudsku obvezu osigurati našim zaposlenicima normalne uvjete za rad i boravak u prostorima Ministarstva, nikakav luksuz ili bilo što izvan uobičajenih okvira, pogotovo ne četke od 700 kuna, kako se piše po medijima, a s druge pritisak ubrzanog povećanja cijena rada i materijala, a uz to i neprimjerene komentare u javnosti. To nam otežava da učinimo ono što već pet godina čeka na realizaciju, kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Ističe da se javni natječaj objavljuje i provodi u skladu sa zakonskim odredbama.

U priopćenju se također navodi da projekt saniranja i uređenja datira još iz 2017. te da se na dosadašnje raspisane natječaje nitko nije javio, a da su promjene tržišnih uvjeta glede cijene rada, kao i povećanih cijena instalacijske i sanitarne opreme, uvjetovali korekcije u natječajnoj dokumentaciji.

Mediji su objavili u srijedu da Ministarstvo zdravstva na obnovu devet sanitarnih čvorova u zgradi u kojoj je smješteno planira potrošiti više od 2,3 milijuna kuna.

Galerija
Stanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRT
Stanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRTStanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRTStanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRTStanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRTStanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRTStanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRTStanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRTStanje postojećih sanitarnih čvorova, Foto: MZ/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!