Ministri Aladrović i Ćorić potpisali ugovor za stipendiranje u obrtničkim zanimanjima

16.12.2020.

20:04

Autor: M.M./Hina

default error photo
Ministri Aladrović i Ćorić te ravnatelj HZZ-a Ante Lončar potpisali su ugovor kojim se stipendira 5.000 učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i daju potpore za 600 gospodarskih subjekata.
Ministar Josip Aladrović i ministar Tomislav Ćorić te ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar potpisali su ugovor kojim se stipendira 5.000 učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i daju potpore za 600 gospodarskih subjekata.

Riječ je o ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja (faza II), kojim se osigurava više od 245 milijuna kuna za aktivnosti daljnjeg unaprjeđenja i razvoja modela obrazovanja za zanimanja u sustavu obrta.

Nastavak je to projekta koji je u provedbi od školske godine 2016./2017., vrijednog 67,5 milijuna kuna, no sada slijedi druga faza koja će u istom vremenskom trajanju od tri godine uložiti čak tri i pol puta više financijskih sredstava u razvoj obrtništva u Hrvatskoj, što će uključivati i mjere aktivne politike zapošljavanja.

U okviru ugovora, kroz tri godine financirat će se stipendiranje 5.000 učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima te će se osigurati potpore za naukovanje za 600 gospodarskih subjekata.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je kako je, temeljem tog ugovora, jutros pušten i javni poziv za financiranje i naukovanje u obrtničkim zanimanjima za 2020. godinu, koji je objavljen na stranici Ministarstva gospodarstva, vrijedan 36 milijuna kuna.

Ćorić je rekao i kako je cilj tih sredstava otvoriti prostor da se mladi ljudi, koji se opredijele za obrtnička zanimanja, kroz stipendiranje, nagrade tijekom svog obrazovnog procesa. Također, da se financiraju i poslodavci koji imaju dio troškova tijekom naukovanja učenika.

- Držimo da je takav način najbolji mogući način za usklađivanje potreba tržišta rada sa onim što obrtnički proces kod obrtničkih zanimanja nosi, poručio je.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović istaknuo je kako je smisao takvih ugovora jačati obrtništvo i stimulirati za deficitarne struke na tržištu rada.

Cilj nam je, rekao je Aladrović, povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i tržišta rada te izrazio uvjerenje da će se kroz te ugovore povećati razina vještina na tržištu rada, čime će i ekonomija biti dugoročno konkurentna.

Rekao je da je izvor financiranja Europski socijalni fond koji je, dodao je, skoro na sto posto ugovorenosti u ovom trenutku i najavio da je u izradi operativni program za iduće sedmogodišnje financijsko razdoblje.

Odgovarajući na pitanje o problemu blokiranih poduzetnika, Aladrović je rekao da će taj problem riješiti na zadovoljstvo obrtnika koji su u blokadi.

- Radimo na tome, znamo za taj problem. Postoje različiti razlozi blokade i možda neki od tih razloga ne bi ni bili opravdani jer nisu povezani s pandemijom koronavirusa, rekao je i poručio kako je Vlada RH i do sada činila sve da sačuva radna mjesta obrtnika i poduzetnika, a to će činiti i dalje.

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar rekao je da se novčana sredstva odnose na sufinanciranje u svim obrtničkim zanimanjima, a podsjetio je i da je kroz redovne mjere obrazovanja prošlo oko 14.500 osoba, u što su uložili oko 130 milijuna kuna. Također, kroz te projekte je prošlo pet tisuća osoba, a stipendiran je i isti broj učenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!