Bačić: Do kraja lipnja do zadnjeg eura potrošiti novac iz Fonda solidarnosti

20.02.2023.

09:30

Autor: HRT

Ministri Bačić i Božinović u Sisku

Ministri Bačić i Božinović u Sisku

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je u ponedjeljak u Sisku, gdje je potpisao ugovore o obnovi, kako vjeruje da će Hrvatska do kraja lipnja potrošiti sve do zadnjeg eura iz Fonda solidarnosti.


Novinarima je odgovorio da se ne razmišlja o još jednom produljenju roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti niti takvu poruku šalju jer su svi dobili jasne rokove. Pozvao je sve da se uključe i angažiraju, utvrđuju stanje i rješavaju sve prepreke s izvođačima kako bi se taj datum dohvatio.

Nada se da će do kraja lipnja potrošiti milijardu i tri milijuna eura, čime bi u stopostotnom iznosu iskoristili sredstva odobrena Hrvatskoj putem Fonda solidarnosti. Od tog iznosa 683 milijuna eura odnose se na zagrebački, a 319 milijuna eura na petrinjski dio obnove.

- Cilj je da sve javne zgrade na području petrinjskog i zagrebačkog potresa u dijelu konstrukcijske obnove budu doista obnovljene i samim time financirane iz Fonda solidarnosti, rekao je ministar.

Državi su, dodao je, preostala još četiri mjeseca i malo manje od dva tjedna da na obnovu javnih zgrada utroši preostali iznos - 570 milijuna eura.

Na razini Hrvatske je, putem operativnih tijela, na području petrinjskog i zagrebačkog potresa ugovoreno 1300 projekata.

- To podrazumijeva radove na konstrukcijskoj obnovi u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što znači da smo ugovorili puno više radova, čija vrijednost dva i pol puta prelazi planirani i odobreni iznos iz Fonda solidarnosti, rekao je Bačić.

Plan od 1,35 milijardi eura


Dodao je da su krajnji korisnici i operativna tijela dostavili planove do kraja lipnja, koji podrazumijevaju da bi se trebalo iskoristiti oko 1,35 milijardi eura.

- To je optimistična najava koju svakodnevno kontroliramo, rekao je, dodavši da "poseban tim na dnevnoj razini s krajnjim korisnicima, poput fakulteta, bolnica, škola i muzeja, prolazi kroz svaki projekt kako bi utvrdili je li plan od 1,35 milijardi eura dohvatljiv do kraja lipnja".

Riječ je o vrijednim projektima koji traže zahtjevne radove i posebne konzervatorske uvjete, što usporava dinamiku, ali nastoji se potrošiti sve do zadnjeg eura.

Bačić i Božinović u Sisku; županija preuzima zgrade javne namjene i državne stanove 


Kako bi se ubrzalo stambeno zbrinjavanje nakon potresa, u Sisku su potpredsjednik Vlade Bačić i sisačko-moslavački župan Celjak potpisali ugovore o obnovi i korištenju više državnih objekata te o raspolaganju s 15 državnih stanova koji će se dodijeliti stradalnicima.

Te državne stanove u Glini, Dvoru, Gvozdu, Topuskom, Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici županija će opremiti za 15 obitelji koje su smještene u kontejnerskim naseljima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

Uz potpredsjednika Vlade, ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića, na potpisivanju ugovora sa županom Ivanom Celjakom bio je i potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ugovorima je Sisačko-moslavačka županija od države preuzela na korištenje za društvene potrebe tzv. Tuškanovu kuću na sisačkom Trgu bana Jelačića, površine 1909 četvornih metara, koju čeka cjelovita obnova, a, kako je najavio župan Celjak, koristit će se njome za obrazovne potrebe.

Županiji na korištenje za stradalnike 15 državnih stanova


Također županiji je ugovorima dano na korištenje ukupno 15 državnih stanova - u Glini četiri, po tri u Dvoru, Gvozdu i Topuskom te po jedan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici, za obitelji smještene u kontejnerima ili neadekvatnim stambenim prostorima.

- Takav postupak pomoći će da se do zime zbrinu svi korisnici kontejnera, odnosno neprimjerenog smještaja, rekao je Bačić.

- Naš je cilj da sve javne zgrade na području županije, ali i na zagrebačkom području, nakon potresa, budu konstruktivno obnovljene novcem iz EU-ova Fonda solidarnosti. Ujedno napominjem da smo već prije županiji prepustili deset stanova, što je sada 25 stanova. Naš je prioritet sada stambeno zbrinjavanje, rekao je Bačić.

Nakon potpisivanja ugovora ministri Bačić i Božinović obišli su radove na obnovi zgrade tzv. komande, koju s 2,5 milijuna eura sufinancira Fond solidarnosti EU-a, a obnavlja županija.

Župan Celjak rekao je da je Ministarstvo unutarnjih poslova Sisačko-moslavačkoj županiji prepustilo i zgradu policijske uprave, koja će se obnoviti za potrebe glazbene škole, galeriju i udruge iz područja kulture.

Ministar Božinović istaknuo je da su sve odluke i ugovori najbolje rješenje za građane Siska i državne institucije te izrazio zadovoljstvo što će se objekti u središtu Siska iskoristiti za kulturne potrebe.

Spomenuo je i nekoliko drugih objekata Ministarstva koji će nakon obnove dobiti novu namjenu, a sve sastavnice MUP-a će se okupiti u novom objektu uz Policijsku postaju u Sisku. Novi će kompleks biti završen za godinu i pol.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!