Ministri Hrvatske, Italije i Slovenije osudili rusku agresiju na Ukrajinu

04.04.2022.

15:50

Autor: HRT/Hina/V.G.

Ministri Hrvatske, Italije i Slovenije

Ministri Hrvatske, Italije i Slovenije

Foto: MVEP/MFEA / Twitter

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije osudili su u ponedjeljak rusku agresiju na Ukrajinu i upozorili da treba spriječiti bilo kakvo prelijevanje rata iz Ukrajine na zapadni Balkan. 

Gordan Grlić Radman, Anže Logar i Luigi Di Maio su u zajedničkoj izjavi podržali Ukrajince i dogovorili jaču suradnju o tom pitanju u Europskoj uniji, NATO-u i drugim multilateralnim forumima.

Di Maio i Logar su također pozvali da se što prije nametnu nove sankcije Rusiji.

- Posjet predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole (Kijevu) posljednji je konkretan čin solidarnosti s Ukrajinom, istaknuo je Di Maio.

video thumb

Ministri su u dvorcu Lužnica u Zaprešiću održali treći trilateralni sastanak nakon susreta u prosincu 2020. u Trstu i u travnju 2021. u Brdu kod Kranja. Tri ključna područja suradnje su povezivost, zaštita okoliša i plavo gospodarstvo.

Kao primjer suradnje u području zaštite okoliša, Grlić Radman je izdvojio potporu uspostavi Doline vodika Sjeverni Jadran.

Kad je riječ o boljoj povezivosti Hrvatske, Slovenije i Italije, ministar je podsjetio na reviziju TEN-T Uredbe te istaknuo važnost osiguravanja boljeg povezivanja Trsta i Rijeke, posebno cestovnog pravca Trst-Divača-Ilirska-Bistrica-Rijeka.

Traži se rješenje za "normalan život i rad" hrvatskim i slovenskim ribarima

Slovenski ribari i oporba usprotivili su se najavljenom privremenom rješenju o uspostavi zajedničkog ribolovnog pojasa u Savudrijskoj vali.

Reakcija je to na medijske napise da su premijeri Andrej Plenković i Janez Janša prošli tjedan u Zagrebu razgovarali o privremenom rješenju po kojemu bi se uspostavilo područje zajedničkog ribolova u kojem bi smjeli raditi i slovenski i hrvatski ribari, pri čemu bi se poništile kazne koje su zbog prelaska još nedefinirane granice na moru dosad dobivali od hrvatskih i slovenskih ribarskih inspektora.

Grlić Radman je rekao da ne može potvrditi da je dogovoren zajednički ribolovni pojas za hrvatske i slovenske ribare, ali je rekao da je "dogovoren dogovor o unaprjeđenju suradnje s pozitivnim ishodom".

- Nikad u zadnjih 30 godina nismo imali tako dobru suradnju kao sa sadašnjom vladom. Pokušavamo pronaći model koji će uključiti sve, slovenske i hrvatske ribare, i mislim da smo na dobrom putu", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

- Ono što mogu reći je da s ministrom redovito usklađujemo stavove o pojedinim otvorenim pitanjima, da se slažemo da politika kažnjavanja nije prava politika, rekao je Logar.

Obojica se slažu da je potrebno pronaći rješenje koje će omogućiti "normalan život i rad" ribarima s obje strane.

Grlić Radman se nada da će s Logarom nastaviti suradnju i nakon izbora u Sloveniji i rekao da slovenski ministar ima njegovu potporu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!