10:16 / 10.10.2019.

Autor: HRT

Ministri: Na ultimatume ne pristajemo

-

-

Foto: - / -

Zamoljen da komentira ultimatum HNS-a, poručio je: "Na ultimatume ne pristajemo, sjest ćemo se i razgovarati".
Trebamo sjest za stol i razgovarati, ova je Vlada napravila jako puno za državne i javne službenike, 11 posto su rasle plaće do sada u mandatu, u mjesecu kada je ponuđeno dva posto samo učiteljima i dodatnih dva posto sljedeće godine, stvarno ne vidim razloga za štrajk - izjavio je novinarima prije sjednice Vlade ministar Marko Pavić.



Na pitanje jesu li razgovarali o koeficijentima, objasnio je da se razgovaralo o povećanju osnovice i kroz temeljnih kolektivnih ugovora dogovoreno je da se svake godine pregovara o osnovici.

- Pitanje koeficijenta je stvar Vlade odluke. Svake godine predstoje pregovori o osnovici za sljedeću godinu - dodao je.

Zamoljen da komentira ultimatum HNS-a, poručio je:

- Na ultimatume ne pristajemo, sjest ćemo se i razgovarati.

Mi smo dali svoju ponudu, sindikati su u ovom trenutku odbili ali mislim da smo s ponudom za 4 posto povećanja plaće, odnosno s tih 320 milijuna kuna vrlo jasno istaknuli svoju želju za uređenjem ovog sustava - poručio je ministar Aladrović.



-
U pregovore smo ušli vrlo otvoreno, strane su istaknule svoje pozicije, ono što je za pregovore bitno je da svaka strana ima želju popustiti, odnosno pronaći kompromisno rješenje, mi tu želju nismo primijetili s druge strane. To je bilo uvjetovano da se traži 6,11 posto, pa i do 12, 14 i 16 posto, ili oni ne žele pristati. Mislim da taj način pregovaranja nije dobar - rekao je.

Što se tiče HNS-a, rekao je da HDZ može razgovarati dalje ali ultimatume ne priznaje.

Na pitanje hoće li biti ukinute povlaštene mirovine, odgovorio je:

- Naravno da ne postoji varijanta da se ukidaju mirovine za 175 tisuća građana koje su uređene posebnim propisima i koje je Sabor RH donio, to nije jednostavna odluka, koja je u ovom trenutku nastala nego odluka koja je dugi niz godina na snazi. Oni se ne mogu ukidati i nećemo ih ukidati. Oni su izdvojeni iz mirovinskog sustava - pojasnio je.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković smatra da će se naći rješenje te da HNS ne pretjeruje u zahtjevima za povećanjem plaća učiteljima.

-
Ne bih govorila o pretjerivanju, naglašavam dvosmjernu komunikaciju i razgovor za stolom - kazala je Bedeković.

Na pitanje može li se surađivati s HNS-om, ministrica je kazala da se to može sa svima.

- Ali na način da svi zajedno moramo voditi računa i brigu o odgovornom upravljanju proračunom. Svi zajedno kao Vlada, kao tim, moramo voditi računa o održivosti javnih financija. Smatram da treba nastaviti daljnje razgovore bez pritisaka i ultimatuma - zaključila je Bedeković.

Potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara novinari su pitali ima li smisla pregovarati nakon što je Gordan Jandroković sinoć rekao kako je HDZ spreman na sve scenarije, dakle i na HNS-ov izlaz iz koalicije.



- Reforma je u školama, na redu su učitelji - kratko je odgovorio Štromar.

- Znači HNS izlazi iz koalicije jer novaca nema - pitali su novinari.

- Mi smo donijeli neke odluke na našim tijelima, to su konkretne odluke i mi ćemo ih se držati - zaključio je Štromar.

Prvog dana štrajka u osnovnim i srednjim školama Divjak je, na pitanje je li današnja sjednica Vlade njena posljednja, ustvrdila da je njezina zadaća provođenje reformi u sustavu odgoja i znanosti, a povećanje plaća učiteljima i nastavnicima dio je reformskih procesa.



S prmijerom će razgovarati danas, a to će učiniti i HNS.

- To je vrlo ozbiljna tema i na toj se temi ne može solirati, kazala je.

U vezi svoje pozicije u Vladi, ustvrdila je kako ona nije karijerno vezana za politiku, već se prihvatila zahtjevnog resora i zadaće. Ustvrdila je da je u Vladu došla zato jer je od početka bio vrlo jasan plan reformi u sustavu obrazovanja i znanosti.

- To je moja zadaća, u trenutku kada ne mogu raditi na tome, onda je pitanje što mogu raditi - rekla je.

- Molim učenike i roditelje za strpljenje i razumijevanje. Moramo poštivati pravo na štrajk, ali i brinuti o sigurnosti učenika. Vrata škola trebaju biti otvorena, a ravnatelji moraju s roditeljima i učiteljima organizirati da učenici budu na sigurnom kada se štrajka - poručila je Divjak.

Kritike zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je nekoliko puta zatražio njezinu ostavku, Divjak nije komentirala, rekavši da je teško komentirati kritike onoga koji malo poznaje sustav obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!