10:56 / 29.08.2019.

Autor: HRT

Ministri ne strahuju od najavljenih štrajkova

-

-

Foto: - / -

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je uoči sjednice Vlade kako postoji realna mogućnost da se zaposlenima u zdravstvu povećaju plaće te vjeruje da do štrajka neće doći.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Odluka o povećanju plaća je na Vladi. Ja pregovaram kao dio Vlade za djelatnike u zdravstvu. Mislim da tu postoji realna mogućnost da im se povećaju plaće i na tome tragu pregovaramo - rekao je Kujundžić.

Vjeruje da će u idućih desetak dana proći sve članke te predložiti Vladi novi Kolektivni ugovor.

- Mislim da štrajka neće biti, a sindikalne akcije je za razumjeti - kazao je Kujundžić.Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić smatra da je svako povećanje plaća dobrodošlo, no Vlada u pregovorima sa sindikatima i javnim državnim službama treba zauzeti jedan horizontalan pristup.

- Ministar rada i mirovinskog sustava, ministar financija i resorni ministri su ti koji trebaju zajedno razgovarati sa sindikatima - smatra Ćorić i naglašava da iako sindikati prijete s konkretnim akcijama, što je njihovo legitimno pravo, u posljednjih nekoliko godina imamo više od 11 posto povećanja plaća u javnom državnom sektoru. S obzirom na naše mogućnosti i makroekonomsku stabilnost koju smo postigli vjerujem da je to dobar rezultat, treba ići dalje u tom smjeru i vjerujem da ćemo u 2020. godini to i omogućiti - kazao je.- U fazi smo nekog političkog izbornog ciklusa i ovakvi pritisci se javljaju, pojačavaju, intenziviraju, sve je to u redu ako se vodi na nekakav normalan način - kaže ministar financija Zdravko Marić.

- U dobrim vremenima trebaju se skupljati rezerve tako da ako dođe do nekih negativnih elemenata - globalno ili interno- da se možemo bolje suočiti s tim situacijama - dodaje.Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da očekuje nastavak dijaloga u Vladi o povećanju plaća u odgoju i obrazovanju. Na pitanje kako komentira tvrdnje ministra financija Zdravka Marića o tome da od Ministarstva znanosti i obrazovanja niti sindikata nikada nije dobio službeni zahtjev za povećanje plaća, Divjak je ustvrdila da je bilo usmene i pismene komunikacije i sastanaka. - Sada očekujem nastavak dijaloga - kazala je uoči sjednice Vlade i dodala da, koliko je njoj poznato, Vlada oko kontkretnih zahtjeva još nije zauzela službeni stav.Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je da je Vlada pokazala želju za povećanjem plaća u javnim i državnim službama i djeluje u tom smjeru, te da ne strahuje od najavljenih štrajkova.

Naglasio je da granski kolektivni ugovori koji su zaključeni u proteklom razdoblju, uopće nisu predmet razgovora.

- Jedini granski ugovor koji nije zaključen je sa sindikatima zdravstva, o njemu se pregovara, i ti pregovori će biti zaključeni u sukladu s datumom isteka 31. listopada - kaže Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!