09:43 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Ministri obrane Ukrajine i Hrvatske razgovarali o suradnji i MiG-ovima

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

Glavne teme razgovora su aktualna sigurnosno-politička situacija u Europi i svijetu te intenziviranje suradnje na području obrambene industrije između Ukrajine i Hrvatske.
Ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak u dvodnevnom je posjetu Hrvatskoj. Uz vojne počasti u Ministarstvu obrane primio ga je hrvatski kolega Damir Krstičević.

Ministar obrane Ukrajine Stepan Poltorak rekao je nakon sastanka s hrvatskim kolegom Damirom Krstičevićem, s kojim je razgovarao o obrambenoj suradnji, da je pristaša poštivanja svih ugovornih obveza i po povratku u domovinu razgovarat će o nezadovoljavajućem remontu hrvatskih MiG-ova. 

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Krstičević je ukrajinskog kolegu upoznao s teškoćama 12 hrvatskih zrakoplova koji su u srpnju 2015. došli s remonta u Ukrajini i samo su tri u funkciji, zbog čega je u Hrvatskoj pokrenut sudski proces protiv odgovornih. "Pristaša sam obveza izvršavanja svih ugovornih obveza", rekao je ministar Poltorak u izjavi novinarima.

Sporazum iz 2014. koji je bio potpisan između hrvatske tvrtke i Ukrajine nije potpuno izvršen, i to na "štetu hrvatske strane", rekao je Poltorak. Ministarstvo obrane nije bilo uključeno u taj ugovor remonta, rekao je Poltorak i najavio da će pozorno proučiti to pitanje po povratku u Ukrajinu i razgovarati s predstavnicima tvrtke. Poltorak je rekao da će o situaciji s MiG-ovima izvijestiti na najvišoj razini. 

 
Hrvatska obrambena industrija svjetski poznata

Cilj sastanka bilo je unapređenje obrambene suradnje, rekao je ministar Krstičević i kazao da su ustanovili dosta područja u kojima dvije zemlje mogu surađivati. "Hrvatska obrambena industrija je svjetski poznata i priznata. Hrvatski vojnik potpuno je opremljen hrvatskom opremom i naoružanjem", rekao je ministar Krstičević.

Izvijestio je da je tijekom sastanka potpisan ugovor između ministarstva obrane Ukrajine i hrvatske tvrtke Galeb koja proizvodi odjeću za vojsku, no da taj ugovor tek treba biti definiran. Prezentacija je već priređena ukrajinskom izaslanstvu, rekao je ministar, a nakon izjava gosti su imali prilike upoznati predstavnike nekoliko hrvatskih tvrtki kao što su HS-Produkt, Šestan-Busch, DOK-ING, Kroko, Hemco, Čateks i druge. Ukrajinski ministar obrane pokazao je interes za suradnju s tvrtkama Galeb, HS-Produkt i Šestan-Busch.


Plenković s ministrom obrane Ukrajine o političkim i gospodarskim odnosima

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s ukrajinskim ministrom obrane, generalom zbora Stepanom Poltorakom, s kojim je razgovarao o političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja te EU-a i Ukrajine, priopćeno je iz Vlade.

Poltorak je izvijestio Plenkovića o razgovorima s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem o sigurnosnoj suradnji. Hrvatski premijer je istaknuo da su odnosi između dviju zemalja prijateljski te naglasio da postoji mogućnost za snažniju suradnju.

Hrvatska, u okviru Radne skupine za suradnju Hrvatske i Ukrajine na čelu s državnom tajnicom Zdravkom Bušić, radi na prenošenju iskustava koje ima iz procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, čiju je 20. obljetnicu obilježila jučer, kao i prenošenju znanja u procesu približavanja Europskoj uniji, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!