10:38 / 16.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Ministrica Bedeković o slučaju višestrukog silovanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"U mreži Prvog" ministrica Vesna Bedeković istaknula je da ne može komentirati sudske procese, no otkrila je kako je tekao proces prijave.
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je važnost zaštite i sprječavanja sekundarne viktimizacije žrtve višestrukog silovanja na zadarskom području.

-
Analiza sudskog procesa u Zadaru
- Zadar: Žalit će se i obrana. Jesmo li kao društvo zakazali?

U mreži Prvog" ministrica Vesna Bedeković istaknula je da ne može komentirati sudske procese, no otkrila je kako je tekao proces prijave.

Slučaj silovanja 15-godišnjakinje tema slobodnih govora u Saboru

Saborski zastupnici osvrnuli su se u srijedu tijekom slobodnih iznošenja stajališta u ime saborskih klubova na stanje u hrvatskom pravosuđu potaknuti slučajem silovanja 15-godišnjakinje u Zadru upitavši kakva se poruka tom sudačkom odlukom šalje društvu.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) ustvrdio je kako u tom slučaju nije silovana samo jedan žena veći čitava zemlja.

- Što je zemlja potpisnica Istanbulske konvencije i zemlja koja je na prosvjedu u Zagrebu kliknula - ne nasilju - učinila u prvom sljedećem slučaju teškog zlostavljanja, rekla momcima budite dobro i idite doma....do novog slučaja, nove konvencije, pravne države po čijim presudama jadniji bivaju još jadniji, nama je očito skroz dobro. Ovdje nije silovana samo jedan žena, ovdje se siluje čitava zemlja.

I Nada Turina Đurić (Glas) referirala se na stanje u hrvatskom pravosuđu potaknuta "nemilim događajem", odnosno "ekscesom" u Zadru.

- Taj eksces govori u kakvom nam je stanju ne samo sudstvo, nego društvo u cjelini, ustvrdila je zastupnica koja ima i odgovor na pitanje smije li politika govoriti što i kako rade sudovi.

- Već odavno smo trebali oštrije govoriti o tome, kaže zastupnica i naglašava da je zagovornik oštre podjele vlasti i neovisnosti sudstva. No, kad sudstvo klizne na ovaj način -  tko nego politika, tko nego Hrvatski sabor - tko bi trebao reći da ono to se događa nije dobro, upitala je. 

I Bojan Glavašević poručuje da je slušaj silovanja iz okolice Zadra strašan zbog više razloga: jer je žrtva mlada, jer je mučenje trajalo dugo, jer se radilo o njenim prijateljima.

- Moramo se pitati kakvo je to društvo stvorilo takvu grupu muškaraca. Istina je bolna - naše hrvatsko društvo, rekao je Glavašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!