14:17 / 17.04.2020.

Autor: V.K./HRT

Ministrica Divjak o državnoj maturi

-

-

Foto: - / -

Ministrica Blaženka Divjak je na svom Facebooku objavila video s nekoliko informacija za maturante.
Ministrica Blaženka Divjak na svojoj službenoj stranici na Facebooku objavila je video s nekoliko informacija za maturante. Kako je rekla, želi na jednom mjestu sumirati sve ono što se zna o maturi 2020. godine.

- Najizgledniji scenarij je onaj o kojem je već dosta bilo govora, taj da su obvezni predmeti državne mature od 8. do 29. lipnja. O ovom scenariju razgovaramo s epidemiolozima kako bismo vidjeli koji su to uvjeti koje moramo zadovoljiti da se obvezni dio državne mature provede u lipnju, rekla je ministrica.

Naglasila je kako je važno ovo polaganje obveznih predmeta, zato što bez polaganja toga, gimnazijalci ne mogu završiti srednju školu.

Istaknula je kako su važni i izborni predmeti koji su značajni za upise na visoka učilišta, zato što pojedina visoka učilišta - osim obveznih predmeta boduju i poneke predmete iz izbornog dijela mature.

Ministrica je rekla kako je trenutno u procesu dogovaranja s Rektorskim zborom kako bi se dogovorilo koji su to izborni predmeti, kome trebaju i jesu li uopće nužni na državnoj maturi.

Divjak je naglasila kako je ovo izvanredna situacija, ali kako se mora maturantima osigurati završnost bez obzira na epidemiološku situaciju.

- Da bismo to uspjeli, već idući tjedan Vlada planira izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koje će predstavljati sigurnosnu mrežu kako bi se osigurala završnost za gimnazijalce, ali i mogućnost upisa na visoka učilišta, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!