10:02 / 03.06.2020.

Autor: M.M./HRT

Ministrica Divjak o planovima za novu školsku godinu

-

-

Foto: - / -

Ministrica Blaženka Divjak održala je konferenciju za novinare na kojoj je napravila rekapitulaciju, te informirala što je sve do sada napravljeno i što se još planira napraviti.
Ministrica Blaženka Divjak održala je konferenciju za novinare na kojoj je napravila rekapitulaciju, te informirala što je sve do sada napravljeno i što se još planira napraviti. - Napravili smo dobar posao, tražili smo rješenja, a ne izgovore i u situacijama koje su bile teške. Situacija s koronavirusom ušla je u prostor kada nitko nije na to bio spreman, ali dobro smo se snašli, iskoristili sve instrumente i odradili izvrstan posao, rekla je.

Istaknula je da će idući tjedan predstaviti akcijski plan, model nastave na daljinu za sljedeću školsku godinu i otvoriti raspravu na tu temu.

Što se tiče obrazovne reforme rekla je da je u siječnju 2019. godine doneseno 40 novih kurikuluma, od kojih su neki mijenjali kurikulume stare 20 godine.

Istaknula je da je veći naglasak stavljan na ono što je važno, ali i na nove metode poučavanja, vrednovanja, rješavanje problema, kritičko razmišljanje...

Ministrica je rekla da su održane brojne edukacije učitelja i profesora, te da je u njima sudjelovalo više od 45.000 sudionika te da se radilo o distribuiranom i kombiniranom sustavu.

Donesene su i zakonske podloge za nove udžbenike i osigurali smo suvremeni pristup da se kvaliteta i cijena stave pod nadzor, rekla je, te dodala:

- Opremale su se i škole. Tu je element digitalne transformacije omogućio da se uspješno nosimo s nastavom na daljinu koja se dogodila preko noći. Što se tiče plana uvođenja, važno je znati da dolazimo prema kraju školske godine u kojoj smo uveli nove kurikulume. Oni su ove godine u funkciji u prvim, petim i djelomično sedmim razredima, kao i prvim razredima srednje škole, a od sljedeće godine uvode se i u druge, treće, šeste i djelomično osme razrede osnovne škole, te druge i treće razrede srednje škole, rekla je ministrica Divjak.

Istaknula je kako će se od sljedeće školske godine uvesti obvezna izborna informatika za 1-4 razrede osnovne škole.

- Obvezna izborna informatika uvedena još 2018. godine, za pete i šeste razrede, a od sljedeće školske godine imat ćemo izbornu informatiku koja će se morati nuditi u svim osnovnim školama diljem Republike Hrvatske od 1-4 razreda", kazala je Divjak, te naglasila da je u eksperimentalnim školama 95 posto učenika izabralo izbornu informatiku.

Osvrnula se i na Školu na Trećem. Istaknula je da je to bio najveći pothvat koji su imali u Hrvatskoj, te da je na njemu radilo 50-ak učitelja i nastavnika, koji su u suradnji sa stručnjacima HRT-a napravili odličan posao.

- Škola na Trećem zavšava ovaj tjedan, jer se obvezno gradivo iscpljuje i nema potrebe da se i dalje održava škola na trećem, rekla je ministrica te dodala da bi svi učenici trebali biti u školama, te da nema razloga da učenici budu kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!