10:59 / 28.02.2018.

Autor: D.P./I.M./Hina

Ministrica Divjak poručila Vigilareu: Trebalo bi ih biti sram

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministricu optužuje da je pokazala nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije i homoseksualnosti u hrvatskim školama.
Udruga Vigilare zatražila je da premijer Andrej Plenković smijeni ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak koju optužuje da je pokazala "nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama".

Nakon što je ministrica nečinjenjem praktički podržala ulazak kontroverzne slikovnice 'Moja dugina obitelj' u hrvatske vrtiće i škole, iako nije imala potrebno odobrenje stručnih tijela, pomoćnica ministrice Lidija Kralj u emisiji HTV-a 'Dobar dan, Hrvatska' zauzela je isto indiferentno stajalište o promociji pedofilije kroz školsku lektiru, navodi Vigilare u priopćenju.

Zar u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ne znaju da je pedofilija kazneno djelo te da svako, pa i najmanje, prikazivanje tog djela, u ovom slučaju u pisanom obliku, potiče seksualizaciju djece i stvara ozračje za društveno prihvaćanje i naposljetku dekriminalizaciju tog odvratnog čina, kaže Vigilare.

Kralj je u svojoj izjavi svu odgovornost za krajnje neprimjereni sadržaj u lektiri i njegov mogući devastirajući učinak na razvoj školske djece prebacila na učitelje, iako oni ne bi trebali uopće biti u mogućnosti nuditi djeci takav sadržaj i predstaviti ga u određenom kontekstu po vlastitom izboru. Pomoćnica ministrice, kao i njezina nadređena, dodaju, učitelje stavlja u središte svoje ideološke ofanzive umjesto da ih, potplaćene i obespravljene, nastoji zaštititi i olakšati im posao, poručuje Vigilare.

Budući da se ministrica Divjak redovno oglušuje na pozive na dijalog i ignorira zahtjeve zabrinutih roditelja i svih ljudi dobre volje koji ne dijele njezine ekstremne i isključive stavove, od premijera Plenkovića tražimo da zaštiti ugled Vlade i smijeni Blaženku Divjak, navodi se u priopćenju.

Vigilare također smatra da birači HDZ-a ne žele da se njihova djeca vrtićke i školske dobi susreću s perverzijama, nemoralom i relativizmom u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama, pa će znati nagraditi odlučnu reakciju predsjednika HDZ-a i Vlade.


Divjak: Vigilare bi trebalo biti sram; provjerite prije nego što posegnete za kvalifikacijama

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovorila je u Saboru na optužbe udruge Vigilare istaknuvši kako bi ih "trebalo biti sram" te je pozvala sve da prije nego što posegnu za kvalifikacijama i etiketiranjem provjere činjenice.

Ja mislim da bi njih prije svega trebalo biti sram. Kao što bi trebalo biti sram i sve one urednike i sve one koji prenose lažne vijesti i pri tome ne provjeravaju činjenice, odgovorila je ministrica na pitanje novinara u Saboru nakon rasprave o Zakonu o strukovnom obrazovanju. Objasnila je kako se najprije osvrće na izvorište, na emisiju u kojoj je netočno navedeno da je određena literatura na popisu lektire, što je laž, misleći pritom na emisiju HTV-a Dobar dan, Hrvatska u kojoj je bilo riječi o kurikulumu hrvatskoga jezika.

Istaknula je kako sve što se uvodi u škole prolazi provjere te je pozvala sve da u službenim dokumentima, koji su dostupni, provjere prije nego što posegnu za ovakvim ružnim riječima, kvalifikacijama i etiketiranjem. Na stranicama Ministarstva nalaze se kurikulumi koji su sada spremni za eksperimentalnu provedbu, iako se oni još unaprjeđuju i javljaju se određene promjene, rekla je Divjak, napomenuvši kako još traje proces usklađivanja.

Pozvala je i širu javnost da se uključi, kako bi se izbjeglo da se bavimo marginalnim temama i da učenici budu praktički taoci nekih skupina ili pojedinaca kojima nije interes unaprjeđenje obrazovnog sustava. Tako da bih i vas novinare zamolila da stvarno provjerite sve činjenice i da svi zajedno radimo tako da naši učenici dobiju kvalitetnije i bolje obrazovanje, a ne da budu taoci ovakvih ružnih, neutemeljenih riječi i alternativnih činjenica, bolje rečeno laži, poručila je Divjak.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!