15:55 / 27.02.2018.

Autor: IB/Hina

Ministrica Divjak sa srbijanskim kolegom Šarčevićem

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njezin srbijanski kolega Mladen Šarčević razgovarali su u Zagrebu o načelu reciprociteta u obrazovanju učenika nacionalnih manjina.

U Zagrebu su razgovarali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njezin srbijanski kolega Mladen Šarčević. Nakon sastanka objavili su da će se od iduće školske godine u Srbiji otvoriti lektorat na hrvatskom jeziku, a uvest će se i digitalni srednjoškolski udžbenici za učenike hrvatske nacionalne manjine.

Ministrica Divjak izjavila je kako je s kolegom Šarčevićem razgovarala i o statusu hrvatskih učenika u obrazovnome sustavu Republike Srbije, o načelu reciprociteta, istaknuta je i važnost osiguravanja udžbenika osobito za srednju školu jer je, podsjetila je, pitanje udžbenika za osnovne škole za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji s tekućom školskom godinom riješeno. S tim u vezi, izvijestila je da je najavljeno i osnivanje medicinskoga smjera na hrvatskome jeziku kako bi se omogućio puno veći obuhvat nastave i prilike za obrazovanje na hrvatskome jeziku.

Ministrica je spomenula da u Hrvatskoj ima 28 srednjoškolskih programa na srpskome jeziku, od kojih su učenici upisali 16 programa što je, smatra Divjak, dobar obuhvat u srednjoškolskom obrazovanju na srpskome jeziku u Republici Hrvatskoj.

Izvijestila je da su u drugome dijelu sastanka otvorene teme od zajedničkog interesa, na prvome mjestu suradnja oko ispitnih centara i provođenja državne mature jer Republika Srbija namjerava uskoro početi provoditi pilot-projekt državne mature, koja se pak u Hrvatskoj provodi već osam godina.

Razgovaralo se i o procesu vrednovanja rada visokoškolskih ustanova, zakonskim okvirima, mogućnostima i načinima usklađivanja potreba tržišta rada i društva za visokoškolskim kvalifikacijama, a ministrica je najavila kako će se poslijepodne srbijansko izaslanstvo susresti s ravanateljicom i zaposlenicima Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Ministar Šarčević: Razgovarali smo i o struci

Srbijanski ministar obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja, istaknuo je da je s kolegicom Divjak razgovarao i o struci, a ne samo o obrazovanju pripadnika hrvatske i srpske nacionalne manjine. Ocijenio je da je, kada je riječ o struci, Hrvatska već puno toga napravila, ali još ima puno posla. Smatra da je Srbija tek počela taj posao, ali da se radi vrlo brzo, iako ne prebrzo, a stručni tim koji radi na tome procesu ima veliko iskustvo i modeli su dobro ustrojeni, pa smo u mnogim pitanjima, vjeruje Šarčević, "već ispunili agendu do 2030. godine". Tako je, rekao je, među ostalim provedena reforma gimnazija, a informatika je uvedena kao obvezni predmet.

Ministar Šarčević objasnio je da je sada riješno pitanje jednoga lektora koji će otvoriti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Novome Sadu, te da će se kasnije osnovati i lektorati i na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu novosadskoga Sveučilišta, te na fakultetu u Somboru.

Podsjetio je da je sastanak o temi novih lektorata održan s predstavnicima Hrvatskoga nacionalnog vijeća u isto vrijeme kada su se Zagrebu susreli i razgovarali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.   

Ministar Šarčević izvijestio je da je s hrvatskom kolegicom razgovarao i o operativnim pitanjima, među kojima su i digitalni srednjoškolski udžbenici za pripadnike hrvatske nacionalne manjine, te najavio da će u Srbiji u ožujku ove godine biti donesen novi zakon o udžbenicima.

Ocijenio je kako je tijekom razgovora utvrđeno da postoji puno područja za suradnju, među kojima je i provođenje državne mature za što se Srbija priprema. Kada je pak u pitanju visoko obrazovanja, ministar Šarčević smatra kako je to vrlo dobra tema te da su tu i Hrvatska i Srbija na istim pozicijama  - izradi novih zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!