13:54 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Ministrica Divjak: Vjerujem da ćemo uspjeti u reformi

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Foto: - / -

U Facebook Live intervjuu na svome profilu izjavila je da su sredstva i mentori osigurani.
Prvi rezultati projekta eksperimentalnog uvođenja kurikularne reforme, koje je Ministarstvo znanosti počelo prije nekoliko mjeseci, vidjet će se za godinu-dvije, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U Facebook Live intervjuu na svome profilu izjavila je da su sredstva i mentori osigurani, a na razradi kurikuluma imaju i tehničku pomoć Europske komisije i europskih stručnjaka. Kaže i da reforma računa na 150 milijuna kuna europskog socijalnog fonda za eksperimentalnu provedbu te da Ministarstvo ima u vidu fondove iz Švicarske i Norveške. Sve što prođe eksperimentalnu fazu prolazi u sve škole, poručila je.

Pilot-projekt izvođenja kurikularne reforme ide u 60-70 škola, u prve i pete razrede osnovnih škola te prve razrede srednjih škola. Jedan je to od tri reformska procesa koje pokreće Ministarstvo. Pokreću se i reforma u strukovnom obrazovanju te uvodi obavezna informatika u škole. Posebno je istaknula i centre kompetentnosti za koje je osigurano milijardu kuna u fondovima.

Divjak je tijekom intervjua istaknula da županije različito pristupaju izdvajanju za škole. "U nekim županijama gotovo pola proračuna odlazi na odgoj i obrazovanje. Kod opremanja škola za informatiku županije nisu jedine, nego smo osigurali sredstva i u državnom proračunu i iz europskih fondova. Pokušavamo nadomjestiti ono što županije kao osnivači moraju napraviti jer dobivaju decentralizirana sredstva za školstvo i županije moraju preuzeti ulogu osnivača", kazala je.

Osvrnula se i na kritičare. Teško joj je, kaže, shvatiti zašto se gradonačelnik Milan Bandić bavi informatikom, "još nije shvatila njegovu argumentaciju". Što se tiče trošenja sredstava za opremanja škola, sve je, kaže, transparentno.  Poziva Bandića da dopuni ta sredstva pa da škole budu bolje opremljene.

Odgovarajući na pitanje kako učitelji koji su obrazovani da uče napamet, mogu učiti djecu kritičkom mišljenju, ministrica je odgovorila kako je istina da je naš sustav obrazovanja učitelja "tradicionalan". Kazala je i da moramo biti svjesni da živimo u realnim okolnostima i da pedagoški standard ovisi o financijskim mogućnostima društva. Neki standardi i odredbe ne provode se gotovo nigdje u Europi, kazala je.

Komentirajući razlike između stručnih i sveučilišnih studija, podsjetila je da je Ministarstvo pustilo u proceduru izmjene Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, gdje se te dvije kategorije studija razlikuju po vrsti, ali ne i po razini.

Na pitanje što će se dogoditi s gay slikovnicama u vrtićima, ministrica je odgovorila da one nisu obavezna literatura i da oko toga ne postoji službena procedura. Dodala je da se ne miješa u odabire roditelja koji su naručili te slikovnice.

U Facebook Live intervjuu ministrica Divjak odgovarala je na pitanja koja joj je postavljao novinar 24sata Boris Rašeta, a koja su u komentarima na Facebooku ili u inboxu ostavili roditelji, učenici, studenti, nastavnici i druga zainteresirana javnost.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!