18:40 / 30.09.2018.

Autor: HRT

Ministrica Divjak za HRT o provedbi projekta "Škola za život"

-

-

Foto: - / -

Nakon prvih tjedan dana udžbenici su praktički bili u školama, tako da to više nije bio problem. Što se tableta tiče, jedan dobavljač se ispričao zbog različitih neprilika, ali krenula je isporuka prošli tjedan, rekla je ministrica.
U središnjem Dnevniku HRT-a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se na primjer Osnovne škole iz Skrada u kojoj uspješno rade i borave predškolci, ali i osnovnoškolci. Kaže se da u toj školi nema bulinga, mobinga, svađa, ljubomore. Veliki pomažu malima, sve je nekako toplo i drugačije. 

Ministrica je istaknula među ostalim kako je bitno da škola bude autonomna, ali i da na najbolji način brine o potrebama svojih učenika i učitelja.

Što se tiče same eksperimentalne provedbe "Škole za život", zadovoljna sam iako moramo znati da je najvažnije da imamo učitelje koji su osnaženi i koji znaju što treba i kako treba promjene uvesti u razred. Ministarstvo je na početku imalo problema s nekim nakladnicima pa je nekolicina udžbenika kasnila nekoliko dana, kazala je.

Nakon prvih tjedan dana udžbenici su praktički bili u školama, tako da to više nije bio problem. Što se tableta tiče, jedan dobavljač se ispričao zbog različitih neprilika, ali krenula je isporuka prošli tjedan, rekla je ministrica. 

"Kroz dualno strukovno obrazovanje - lakše do tržišta rada" 

Od ove jeseni provodi se pilot-projekt tzv. dualnog strukovnog obrazovanja gdje se učenici znatno više pripremaju za tržište rada. U sklopu toga su od općih predmeta ostali hrvatski i strani jezik, matematika i informatika, a kao izborni vjeronauk ili etika. Dakle, nema povijesti, geografije i biologije, što je ovih dana izazvalo kritike dijela javnosti. Ministrica je izjavila da interese učenika stavlja na prvo mjesto. Učenici koji su ušli u zanimanje kao što su staklar, keramičar, stolar, dimnjačar imaju određena očekivanja da onda kada završe şvoje obrazovanje, mogu na tržište rada. Mi isto očekujemo da dobijemo i kvalitetnog keramičara i dobrog staklara ili prodavača, dodaje.

Ovo o čemu je riječ odnosi se samo na nekoliko zanimanja i to samo na ona za koje su poslodavci iskazali interes da sudjeluju u jednom potpuno novom pristupu koje se zove dualni model obrazovanja. To su zanimanja gdje su učenici ujedno i radnici kod poslodavaca - jedan tjedan radi, a jedan tjedan je u školi. Kada je učenik u školi onda ima relativno malo opće obrazovnih predmeta. No nemojmo zaboraviti da opće obrazovne predmete ima u osnovnoj školi te da i u strukovnom dijelu također postoje elementi opće obrazovnih predmeta koji se odnose i na društveno-humanističko područje, izjavila je ministrica Divjak. 

Na pitanje što će biti s profesorima koji predaju povijest, geografiju i biologiju u spomenutim školama, ministrica je rekla da je potrebno znati da se ne može satnica prilagođavati profesorima, nego je potrebno odgovarati na potrebe učenika. U tom smislu mi imamo mehanizam zbrinjavanja tehnoloških viškova, ali isto tako očekujemo da se profesori prekvalificiraju kada je to potrebno i da svi učimo cjeloživotno. I ja kao ministrica i kao sveučilišna profesorica nikad ne prestajem učiti.

Divjak: U visokom obrazovanju tražimo rezultate i podižemo financiranje 

Govoreći o pripremama da se omoguće besplatni studij za sve redovite studente, Divjak je rekla da se radi o europskom pristupu i napuštanju "uravnilovke" u visokom obrazovanju - tražimo rezultate i podižemo financiranje.

Objašnjavajući kako će se to sve odraziti na studente ministrica je rekla da studenti koji upisuju prvu godinu imaju besplatni studij kao i do sada. Oni koji su dobri u višim godinama (koji imaju više od 55 ECTS bodova) također ne trebaju plaćati školarinu, kazala je.

Ministrica je govorila i o rejtingu sveučilišta: Sigurna sam da ako se sveučilišta potrude iznutra napraviti bolju organizacijsku strukturu, onda će i naš položaj na svjetskim rang listama biti bolji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!