17:59 / 19.04.2019.

Autor: Sunčica Findak/J.L./P.F./HRT

Ministrica Divjak za HRT: Otkriveni novi lažni dokumenti

-

-

Foto: - / -

Danas je objavljeno da je otkrivena 13. lažna diploma, no u međuvremenu je otkrivena još jedna lažna svjedodžba. O tome, ali i drugim temama iz svojeg resora u Dnevniku HRT-a govorila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.
Nakon što je ministrica obrazovanja pokrenula provjeru vjerodostojnosti diploma u sustavu obrazovanja, lažne se otkrivaju gotovo svakodnevno. Sada ih je već četrnaest.

O tome, ali i kako riješiti nedostatak učitelja i profesora te koja će njezina poruka biti dobije li gradonačelnik Zagreba Milan Bandić počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta, za Dnevnik je govorila ministrica Blaženka Divjak.

- I kad nemamo pojma imamo stav, parafrazirala je ministrica Divjak stih iz jedne od pjesama Hladnog piva, ističući da je provjera vjerodostojnosti diploma za zaposlenike u sustavu obrazovanja jaka antikorupcijska mjera.

- Treba vratiti povjerenje u sustav i svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, istaknula je.
Otkrivena 13. lažna diploma u sustavu obrazovanja
Dosad je u sustavu obrazovanja otkriveno 13 lažnih diploma. Je li to točno?

- Zapravo je ukupni broj otkrivenih lažnih diploma 14. Uz danas objavljenu lažnu diplomu PMF-a iz Splita za "profesora" iz škole u Dubrovniku, rekla je Divjak i dodala da postoji i lažna svjedodžba Škole za cestovni promet koju posjeduje "jedan zaposlenik koji je radio na takvim poslovima u školi".

Na tvrdnju novinarke HRT Sunčice Findak da su i ti profesori ocjenjivali učenike na kraju njihovih školovanja, rekla je da sustav treba očistiti od varalica.

- Učenici neće snositi posljedice nečije prijevare, a oni koji su varali snosit će posljedice, rekla je.

Opovrgnula je ukidanje malih područnih škola, rekavši da je u pitanju lažna vijest, koju su iskoristile "jedna politička stranka i neke županije za različite politikantske ideje".

- Ministarstvo daje podatke i ciljeve, smjernice, a županije i gradovi su te koje predlažu mrežu škola na svom području, objasnila je.

Sigurna je da reforma prolazi ili pada u učionici, a pri tome najveći teret podnose učitelji. Unutar Vlade razgovara se o povećanju plaća svima, a ona posebno zagovara nagrađivanje najboljih i njihovo napredovanje.

Kada bi ministrica radila satnicu, kako bi izgledala?

Smatra da je odgovor cjelodnevna nastava.

- Treba se povećati satnica temeljnih predmeta - hrvatskog jezika, matematike. Treba i omogućiti da djeca svaki dan imaju tjelesni i da svoje potencijale razviju u školama - umjetničko izražavanje, istraživanje, volontiranje, sve što pripada razvoju cjelokupne osobnosti, rekla je.

- Kolegice i kolege, nemojte nas podcjenjivati, poručila je članovima Senata zagrebačkog Sveuilišta uoči odluke o počasnom doktoratu za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Tu je poruku poslala kao osoba koja je doktorirala matematiku na PMF-u Zagrebu.

Kao ministrica, poruka je jasna:

- Sveučilište ima autonomiju, ali odgovornost na članovima Senata je velika i zato je potrebno sve uzeti u obzir, ne smao prijedlog nego i čitav nečiji životni put i poruku koja se takvom dodjelom šalje, rekla je Divjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!